PMR vs CB

Φορητά PMR 446Mhz VS CB 27Mhz

 Αγαπητοί φίλοι των χόμπι της ελεύθερης ερασιτεχνικής επικοινωνίας γεια σας.

Τον τελευταίο καιρό, εμφανίζονται ερωτήσεις στο διαδίκτυο, που συγκρίνουν την εμβέλεια των συσκευών PMR σε σχέση με τις συσκευές C.B. αυτό είναι ένα ευχάριστο φαινόμενο, γιατί όσο περισσότεροι πολίτες ασχολούνται με τα χόμπι της ελεύθερης ερασιτεχνικής επικοινωνίας, τόσο περισσότερες απορίες θα δημιουργούνται, αλλά και τόσο περισσότερη εμπειρία θα αποκτούν. Στις επόμενες γραμμές, θα δούμε διεξοδικά τι είναι οι φορητές συσκευές  PMR, τι είναι οι φορητές συσκευές C.B. και πια είναι η σχέση τους, με έμφαση στην εμβέλεια.

PMR 446 – Private Mobile Radio 446 MHZ.
Οι συσκευές PMR ή σε ελεύθερη μετάφραση: Προσωπικοί κινητοί πομποδέκτες περιοχής συχνοτήτων 446 ΜΗΖ, είναι τεχνολογικά αριστουργήματα με όλη την σημασία της έκφρασης, αφού ένας ολόκληρος πομποδέκτης UHF, χωρά στην παλάμη του καθενός μας, όταν κάποιες δεκαετίες πριν, η αντίστοιχη κατασκευή με λυχνίες ήταν τεράστια και η Transistor-άτη είχε πολλαπλάσιο μέγεθος  και βάρος σε σχέση με τις σύγχρονες.






Σύγχρονος πομποδέκτης mobile PMR 446, απλά υπέροχος!

Το αστείο μάλιστα είναι ότι, η κατοχή ενός πομποδέκτη UHF εκείνες τις «περίεργες» εποχές, είχε βαρύτατες ποινές. Σκεφτείτε να μπορούσαμε να μπούμε σε μια «μηχανή του χρόνου» και να ταξιδεύαμε στο παρελθόν, έχοντας μαζί μας πομποδέκτες PMR 446ΜΗΖ. Όλες οι «αρχές» της τότε εποχής,  θα έτρεχαν σαν τρελοί να συλλάβουν τους εν δυνάμει «ύποπτων» προθέσεων πολίτες, που κατείχαν πομποδέκτες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι εξέπεμπαν σε «ευαίσθητες» -τότε- περιοχές συχνοτήτων!






Σύγχρονος πομποδέκτης χειρός PMR 446. Η λύση για κάθε απαίτηση.

Οι συσκευές PMR 446 MΗΖ, ανήκουν στην κατηγορία των ραδιοτηλεφώνων, αφού επιτρέπουν μόνο την μετάδοση φωνής, με σκοπό να επικοινωνήσουν δύο ή περισσότεροι πολίτες ασύρματα μεταξύ τους. Η επικοινωνία μπορεί να είναι είτε ερασιτεχνικού, είτε επαγγελματικού περιεχομένου. Σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στην χρήση, μόνο επαγγελματικές ή μόνο ερασιτεχνικές επικοινωνίες. Επιτρέπετε κάθε χρήση, έτσι απλά.

 PMR 446 η λύση στις υπαίθριες δραστηριότητες.

Τα ραδιοτηλέφωνα PMR446, χαρακτηρίζονται όχι μόνο για την υψηλή ποιότητα της κατασκευής τους, αλλά κυρίως για τον «κρυστάλλινο» ήχο που βγαίνει από το μεγάφωνό τους. Είναι απίστευτο το πόση επιμέλεια έχουν δείξει οι κατασκευαστές συσκευών PMR, στην επιλογή του μεγαφώνου. Ακόμη και τα PMR πολύ χαμηλής τιμής, έχουν καταπληκτικό ήχο. Ο λόγος είναι πολύ απλός: σκοπός αυτών των ραδιοτηλεφώνων, είναι να παρέχουν εξαιρετικής ποιότητας επικοινωνία σε μικρές αποστάσεις.



PMR 446 η λύση στις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Λίγη Ιστορία δεν βλάπτει….


Η ιστορία των πομποδεκτών PMR αρχίζει τον Απρίλιο του 1997, όταν η European Radio Communications Committee –  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ραδιοεπικοινωνιών αποφάσισε να εκχώρηση μια μικρή περιοχή συχνοτήτων στην μπάντα των UHF, για την λειτουργία πομποδεκτών μικρής εμβέλειας με διαμόρφωση FM, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προσωπική-ερασιτεχνική ή για επαγγελματική χρήση, χωρίς καμία άδεια ή άλλη προϋπόθεση.

 Στην Ελλάδα η ελεύθερη χρήση των πομποδεκτών PMR, άρχισε στις 19 Μαρτίου του 2002 με την απόφαση 14100 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 328, το περιεχόμενο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε αμέσως….

 Τα PMR είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους ποδηλάτες.



Τα Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών PMR είναι:
1. Οι πομποδέκτες λειτουργούν στην περιοχή των UHF που βρίσκεται μεταξύ των συχνοτήτων 446.000 – 446.100 ΜΗΖ.

2. Το βήμα μεταξύ των διαύλων επικοινωνίας – καναλιών – είναι 12.5 ΚΗΖ. Οπότε οι διαθέσιμες συχνότητες για τους χειριστές πομποδεκτών PMR διαμορφώνονται ως εξής:

 3. Οι πομποδέκτες είναι εφοδιασμένοι με μια ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΗ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΗ κεραία. Αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής δεν μπορεί να αφαιρέσει την κεραία και να την αντικαταστήσει με άλλη. Τα PMR λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με την κεραία που τα έχει εφοδιάσει ο κατασκευαστής τους.

4. Η ενσωματωμένη κεραία του πομποδέκτη PMR θα πρέπει να εκπέμπει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο τέτοιο, που να αντιστοιχεί σε ισχύ 0.5 Watt. Επομένως αν καταστραφεί η ενσωματωμένη κεραία με την οποία είναι εφοδιασμένος ο πομποδέκτης, η κεραία που θα την αντικαταστήσει θα πρέπει και αυτή να δημιουργεί ενεργεί ακτινοβολουμένη ισχύ 0.5 Watt.

Η ευθύνη για την ικανοποίηση της οδηγίας 99/5/ΕΚ και των Ευρωπαϊκών προτύπων ΕΝ300296-1 και 30026-2 ανήκει στα καταστήματα που πωλούν τους πομποδέκτες PMR, οπότε ο χειριστής – αγοραστής δεν φέρει ευθύνη.

Η Εμβέλεια των φορητών πομποδεκτών PMR.
Όπως όλοι γνωρίζεται, ο γενικός κανόνας που δίνει το μέτρο της εμβέλειας του κύματος εδάφους ενός πομποδέκτη είναι 1mWatt/m. Δηλαδή για κάθε 1mWatt που εκπέμπει η κεραία του πομποδέκτη, το σήμα διανύει μια απόσταση 1 μέτρου. Επομένως αφού η κεραία των πομποδεκτών PMR εκπέμπει 0.5 Watt δηλαδή 500mWatt, η εμβέλεια του πομποδέκτη θα είναι περίπου 500 μέτρα.

Επειδή ο γενικώς αυτός κανόνας δίνει απλά το μέτρο της εμβέλειας, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες ο πομποδέκτης μπορεί να έχει κατά πολύ μικρότερη ή κατά πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Σε γενικές γραμμές ένας φορητός πομποδέκτης PMR καλύπτει με επιτυχία τις περισσότερες επικοινωνιακές ανάγκες των χρηστών του σε αποστάσεις από 500m έως και 2 Km.

Ήδη γνωρίζεται ότι οι φορητοί/mobile πομποδέκτες PMR εργάζονται στην περιοχή των UHF 446.000 – 446.100 ΜΗΖ, όπου το μήκος κύματος εκπομπής είναι ιδιαίτερα μικρό, της τάξεως των 67.25 cm. Με ένα τόσο μικρό μήκος κύματος εκπομπής, τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το PMR έχουν την συμπεριφορά του φωτός.




Το «σήμα» των PMR διαδίδεται όπως το φως: ευθύγραμμα, με ανακλάσεις, με διάχυση ή διάθλαση.

Δηλαδή: το σήμα του πομποδέκτη διαδίδεται όπου βλέπει το μάτι σας και λίγο παραπάνω, λόγω των ανακλάσεως του επάνω σε αντικείμενα πχ. τοίχους οικοδομών, δρόμους, ταμπέλες  κλπ.
Γιατί τα PMR έχουν τόσο χαμηλή ισχύ – εμβέλεια;
Οι πομποδέκτες PMR είναι συσκευές υψηλής τεχνολογίας, μελετημένες να καλύπτουν με υψηλή ποιότητα και πιστότητα, κοντινής εμβέλειας επικοινωνίες φωνής. Δηλαδή έχουν σχεδιαστεί να μην έχουν μεγάλη εμβέλεια μεν, αλλά η ποιότητα της επικοινωνίας να είναι υψηλή.
Γιατί όμως σχεδιάστηκαν να έχουν μικρή εμβέλεια;
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι:
  1. Σκοπός τους είναι να καλύψουν ποιοτικά μια περιοχή μεταξύ 500m μέχρι 2000m με ευνοϊκές συνθήκες. Για την κάλυψη μεγαλύτερων περιοχών, υπάρχουν άλλου είδους πομποδέκτες σχεδιασμένοι να έχουν μεγάλη εμβέλεια, τα φορητά PMR πάντως έχουν σχεδιαστεί να έχουν μικρή εμβέλεια.
  2. Επειδή οι διατεθείσες συχνότητες – κανάλια των PMR είναι μόλις 8, είναι φανερό ότι αν είχαν μεγάλη εμβέλεια, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλούς χρήστες, θα ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι, αφού η εκπομπή του ενός χρήστη, θα παρενέβαλε την εκπομπή κάποιου ή κάποιων άλλων και το αντίστροφο. Για φανταστείτε τι θα γινόταν στην Αθήνα με πληθυσμό 5.500.000 ανθρώπων, οι 2000 να χρησιμοποιούσαν PMR με μεγάλη ισχύ – εμβέλεια. Σε κάθε κανάλι θα έπρεπε να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα 250 χρήστες! Θα επικρατούσε ένα πραγματικό κομφούζιο και κανένας δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί.
  3. Οι χρήστες των PMR δεν έχουν καμία τεχνική γνώση διεξαγωγής ασύρματης επικοινωνίας. Είναι κάθε ηλικίας, χαρακτήρα, μορφωτικού επιπέδου, διαγωγής, και χρησιμοποιούν τα PMR για διαφορετικούς λόγους. Το κανάλι 1 πχ μπορεί να το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα μια ομάδα παιδιών στην γειτονιά για να παίζουν, ένα κατάστημα για να επικοινωνούν οι πωλητές του, δύο αυτοκίνητα για να επικοινωνούν μεταξύ τους, ένα εργοτάξιο για να δίνει εντολές ο αρχιεργάτης στον χειριστή ενός γερανού 25 μέτρων κλπ. Όλοι αυτοί θα ήταν αδύνατον να λύσουν το πρόβλημα της ταυτόχρονης χρήσης του καναλιού, αν τα PMR τους είχαν μεγάλη εμβέλεια και παρενέβαλε – παρεμβαλλόταν, το ένα την εκπομπή του άλλου.
  4. Η πανευρωπαϊκή επιτυχία των PMR 446, βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι σε μια γεωγραφική περιοχή, μπορούν πολλοί χειριστές και για διαφορετικούς λόγους να χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι, χωρίς ο ένας να παρεμβάλει τον ή τους άλλους και το αντίστροφο. Φανταστείτε ότι δύο φίλοι βρίσκονται σε κοντινές πολυκατοικίες στο Χαλάνδρι και συνομιλούν για το νέο μοντέλο υπολογιστή της εταιρείας ΧΧΧ στο κανάλι 8. Στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό, το τοπικό κατάστημα ειδών πληροφορικής χρησιμοποιεί το κανάλι 8 για την επικοινωνία των πωλητών του. Χαμηλά στους Αμπελοκήπους, οι υπάλληλοι γνωστής εταιρείας Parking, χρησιμοποιούν το κανάλι 8 για την επικοινωνία τους. Λίγο πιο μακριά στο Γουδί, το τοπικό σύστημα προσκόπων χρησιμοποιεί και αυτό το κανάλι 8 για τις δραστηριότητές του. Όλοι αυτοί και χιλιάδες άλλοι χρήστες των PMR μπορούν να εξυπηρετηθούν ακριβώς λόγω της μικρής εμβέλειας τους, χωρίς να αλληλοπαρεμβάλλονται μεταξύ τους.
Το παράδειγμα στον χάρτη. Τέσσερις ομάδες χρηστών συνομιλούν στο κανάλι 8, χωρίς να παρεμβάλλονται μεταξύ τους.


Φαινόμενα διάδοσης στην περιοχή των PMR 446.
Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των κατασκευαστών PMR 446  φορητών / mobile και των διαφόρων «Διευθύνσεων Επικοινωνιών» των διαφόρων χωρών, τα ραδιοτηλέφωνα αυτά είναι ασυρματικές συσκευές, οι οποίες εκπέμπουν ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα στην περιοχή των UHF, με μήκος κύματος 67.25 cm. Επομένως, αυτό το ηλεκτρομαγνητικό κύμα ή ραδιοκύμα, ανεξάρτητα από την μικρή του ισχύ, ακολουθεί τους κανόνες διάδοσης των UHF, που σε γενικές γραμμές είναι:
  1. Το ραδιοκύμα των ραδιοτηλεφώνων PMR 446, διαδίδεται ευθύγραμμα και σχεδόν παράλληλα προς το έδαφος, και ανακλάτε, διαθλάτε ή υφίσταται περίθλαση επάνω σε αντικείμενα με ελάχιστη επίπεδη ή με πολύ μικρές ανωμαλίες επιφάνεια 67 Χ 67 cm.
  2. Η απορρόφηση του ραδιοκύματος αυτού είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, βρίσκεται η συσκευή PMR. Επομένως η μεγαλύτερη εμβέλεια των ραδιοτηλεφώνων PMR επιτυγχάνεται, όταν αυτά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος από το έδαφος.
Τα ραδιοκύματα της περιοχής συχνοτήτων 446.00625 – 446.09375 ΜΗΖ  UHF, μπορούν να διαδοθούν και μέσω τροποσφαιρικής διάδοσης, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα τροποσφαιρικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε έξαρση.

Η διάδοση στην πράξη.
Κύμα εδάφους-απευθείας κύμα.


Επικοινωνία PMR 446, μέσω κύματος εδάφους.

Η επικοινωνία μεταξύ σταθμών PMR 446, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, πραγματοποιείται μέσω του κύματος εδάφους, δηλαδή του ραδιοκύματος που κινείται παράλληλα προς την επιφάνεια του εδάφους και σε πολύ μικρό ύψος, συνήθως όσο το ύψος ενός ανθρώπου, γύρω στο 1.70m Παράδειγμα η επικοινωνία δύο υπαλλήλων σε ένα μεγάλο κατάστημα ή η επικοινωνία δύο ομάδων ποδηλατών, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Όταν η επικοινωνία γίνεται μεταξύ ραδιοτηλεφώνων PMR 446 που βρίσκονται σε κάποιο ύψος, άρα μακριά από το έδαφος και μεταξύ των κεραιών τους δεν μεσολαβεί κάποιο φυσικό ή τεχνικό εμπόδιο πχ. ένας λόφος ή ένα μεγάλο οικοδόμημα, τότε η επικοινωνία, γίνεται με το απευθείας κύμα, δηλαδή ένα ραδιοκύμα που φεύγει από την μια κεραία και φτάνει στην άλλη άμεσα, χωρίς ανακλάσεις, περιθλάσεις κλπ.




Επικοινωνία PMR 446, μέσω απευθείας κύματος.

Για παράδειγμα, μια ομάδα περιπατητών βρίσκεται στην Πάρνηθα και μια άλλη στον Υμηττό, μεταξύ των δύο βουνών, δεν μεσολαβεί  κανένα εμπόδιο, έτσι εύκολα μπορούν οι δύο ομάδες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, παρά την μικρή ισχύ του 0.5 Watt που εκπέμπουν τα PMR 446 που χρησιμοποιούν. Αυτή η επικοινωνία συχνά και ως επικοινωνία οπτικής επαφής.

Τροποσφαιρική διάδοση.


Επικοινωνία μεταξύ PMR446, μέσω τροποσφαιρικής διάδοσης.

Είναι η διάδοση των Ραδιοκυμάτων των PMR 446 σε αφύσικα για την μικρή τους ισχύ,  μεγάλες αποστάσεις κατά πολύ πέρα από τον οπτικό ορίζοντα!!!. Σε πολλούς χειριστές PMR 446 εδώ στην Αθήνα, έχει συμβεί να επικοινωνήσουν με άλλους χειριστές PMR, που βρίσκονται σε νησιά του Αργοσαρωνικού – Αιγαίου – Μονεμβασιά και κάποιες φορές, υπάρχει επιβεβαιωμένα και επαφή μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης!!!!!! με PMR 446.
Στην τροποσφαιρική διάδοση, το ραδιοκύμα των PMR 446  «παγιδεύεται»  μέσα σε κυματοδηγούς από αέρα με διαφορετικό δείκτη διαθλάσεως και ταξιδεύει χωρίς απώλειες σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτή η διάδοση εμφανίζεται κυρίως από τα μέσα της Άνοιξης, κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και σταδιακά εξασθενεί μέχρι εξαφάνισης, γύρω στα τέλει του Σεπτεμβρίου.
Οι  Ευρωπαϊκοί σύλλογοι χειριστών PMR 446, έχουν καταγράψει την εμβέλεια τους και κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός, για το ποιος χειριστής PMR 446 έχει μιλήσει μακρύτερα! με την δική του ενσωματωμένη κεραία. Ας δούμε κάποια από αυτά τα «ρεκόρ»…
ΑΓΓΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Εξωτερική επικοινωνία, Αύγουστος 2003, απόσταση 536 Km.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Εσωτερική επικοινωνία, απόσταση 326 Km
ΠΟΛΩΝΙΑ: Εσωτερική επικοινωνία, Μάιος 2004, απόσταση 224 Km
ΑΓΓΛΙΑ: Εσωτερική επικοινωνία, Αύγουστος 2002, απόσταση 160 Km.
ΑΓΓΛΙΑ: Εσωτερική επικοινωνία, απόσταση, Αύγουστος 2003, απόσταση 214 Km.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Εσωτερική επικοινωνία, απόσταση 210 Km
ΕΣΘΟΝΙΑ: Εσωτερική επικοινωνία, απόσταση 106 Km.
Σημειώστε ότι, αυτές οι DX επικοινωνίες, έγιναν με την ενσωματωμένη κεραία με την οποία έχει εφοδιάσει ο κατασκευαστής τον πομποδέκτη και με ολική ακτινοβολουμένη ισχύ 0.5 Watt. Υπάρχουν και «ρεκόρ» που έχουν πραγματοποιηθεί, με την χρήση διαφορετικών ή εξωτερικών κεραιών, αυτά τα «ρεκόρ» δεν θεωρούνται έγκυρα, υπάρχουν αλλά δεν προσμετρώνται.
Η κεραία των PMR 446.
Η ενσωματωμένη κεραία των PMR 446, συνήθως είναι ελικοειδής και μοιάζει με ένα ελατήριο, καλυμμένο με πλαστική επίστρωση που του δίνει σταθερότητα, ακαμψία και το προστατεύει από μηχανικές καταπονήσεις – κακώσεις.


Η κεραία των PMR 446, μοιάζει με ελατήριο!!
Η απολαβή της κεραίας αυτής ποικίλει ανάλογα με τον κατασκευαστεί PMR 446. Ο νόμος γενικά θέλει η εκπεμπόμενη από την κεραία ακτινοβολία, να αντιστοιχεί σε ισχύ 0.5 Watt. Έτσι, αντί να κατασκευάσουν ένα PMR με ισχύ εξόδου 0.5 Watt και απολαβή 0 dBd, κατασκευάζουν μια βαθμίδα εξόδου πχ. 0.1 Watt και τοποθετούν μια κεραία με θετική απολαβή, έτσι ώστε συνολικά η κεραία να εκπέμπει πάλι 0.5 Watt.
Η κεραία των PMR 446 είναι  0 dBd, αν η βαθμίδα εξόδου του PMR 446 είναι 0.5 Watt και μεγαλύτερης απολαβής, αν είναι μικρότερης ισχύος η βαθμίδα εξόδου. Αυτό το κομμάτι κρατήστε το, γιατί πιο κάτω, θα συγκρίνουμε την κεραία των φορητών C.B . με τις κεραίες των PMR 446.

PMR 446 MHZ DXing!
Στην χώρα μας το DX στους 446 MHZ με πομποδέκτες PMR δεν είναι διαδεδομένο, αντίθετα στο εξωτερικό είναι αρκετά δεδομένο και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί διάφοροι σύλλογοι χειριστών PMR 446, οι οποίοι ασχολούνται με το PMR DXing , αλλά και με κάποιες «βελτιώσεις» που βοηθούν στην αύξηση της εμβέλειας των.

ΔΗΛΩΣΗ:
Οι γραμμές που ακολουθούν, σκοπό έχουν να ενημερώσουν τον αναγνώστη και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να τον παρακινήσουν να προβεί σε οποιοιδήποτε τροποποίηση των συσκευών PMR ή ενέργεια,  η οποία αντιβαίνει στην απόφαση 14100/10 Μαρτίου/2002, ΦΕΚ 328Β.

DX επικοινωνία σε απόσταση 64 Km! Καθόλου άσχημα θα έλεγα.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια του  DXing στα UHF. Μια επικοινωνία μεταξύ δύο σταθμών PMR 446 θεωρείτε μακρινή – DX, όταν και οι δύο σταθμοί βρίσκονται  πέραν της γραμμής του φυσικού – γεωγραφικού ορίζοντα. Δηλαδή η επικοινωνία δεν θα γίνει με το απευθείας κύμα, αλλά μέσω τροποσφαιρικής ή Ε σποραδικής διάδοσης.




Μικροί – μεγάλοι για QSO στην ζώνη των PMR 446 MHZ.

Σε πολλές χώρες, όπου τα τροποσφαιρικά φαινόμενα είναι αρκετά, οι DX επικοινωνίες με πομποδέκτες PMR 446 , είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Το πιο γνωστό παράδειγμα στην Ευρώπη, είναι η επικοινωνία σταθμών PMR 446 , από την Ολλανδία, με αντίστοιχους σταθμούς τις Μεγάλης Βρετανίας.
Φυσικά όπως συμβαίνει σε όλους τους χώρους των ερασιτεχνικών επικοινωνιών και στα PMR 446 , γίνεται ανταλλαγή καρτών QSL, όπου οι σταθμοί PMR επιβεβαιώνουν την επικοινωνία τους. Δείτε…


QSL card που επιβεβαιώνει ερασιτεχνικό QSO στους 446 ΜΗΖ FM!.

Ως διακριτικά κλήσεως οι PMR-ers , είτε χρησιμοποιούν τα διακριτικά τους από την Citizens Band, είτε αυτά που τους εκχωρούν οι τοπικοί σύλλογοι χειριστών PMR.
Ο ρόλος της κεραίας.
Με δεδομένη την μικρή ισχύ των 500mWatt, δηλαδή του 0,5 Watt, ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν επικοινωνίες DX με κάποια υπολογίσιμη απόσταση, είναι η επέμβαση στην κεραία ή να υποβοηθηθεί η εκπομπή της κεραίας.
Στο σημείο αυτό επισημαίνω για μια ακόμη φορά, ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπετε η κεραία των πομποδεκτών PMR 446 να αποσπάτε και να εκπέμπει ισχύ μεγαλύτερη των 500mWatt.  Στις επόμενες γραμμές θα δείτε τον τρόπο που βελτιώνουν την εμβέλεια των πομποδεκτών PMR, διάφοροι χομπίστες,  σε καμιά περίπτωση οι αναγνώστες δεν θα πρέπει να τα εφαρμόσουν στους δικούς τους πομποδέκτες PMR 446.


Κεραίες φορητών πομποδεκτών PMR 446.

Τοποθέτηση ενσωματωμένης κεραίας με μεγαλύτερη απολαβή.

Αντικατάσταση της κεραίας, με άλλη μεγαλύτερης απολαβής.

Η αντικατάσταση της ενσωματωμένης κεραίας με άλλη μεγαλύτερης απολαβής, είναι μια από της πλέον δημοφιλής μεθόδους, αφού χωρίς να γίνει επέμβαση στην βαθμίδα εξόδου του πομποδέκτη, αυξάνουμε γεωμετρικά την εμβέλεια του. Η κεραία είναι πανκατευθυντική, και δεν αλλάξει αισθητά την δυνατότητα της φορητής χρήσης του πομποδέκτη. Συνήθως η μέθοδος αυτή επιλέγετε από χομπίστες που δεν έχουν ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, ακολουθώντας της οδηγίες κάποιου από τα δεκάδες Video του YouTube.com.
Σύνδεση του PMR 446 με εξωτερική κεραία.
Είναι μια πολύ δημοφιλής λύση, για χομπίστες με στοιχειώδεις γνώσεις και δεξιότητες. Συνήθως κατασκευάζουν ένα κάθετο δίπολο λ/2, που τοποθετείται σε κάποιο εξωτερικό χώρο πχ ταράτσα ή επάνω σε κάποιο φωτογραφικό τρίγωνο για υπαίθριες δραστηριότητες.


Το Δίπολο λ/2, και στα UHF 446 ΜΗΖ, είναι μια αξιοπρεπής λύση.

Σύνδεση του PMR 446  με κατευθυνόμενη κεραία.
 

Κεραία Yagi-Uda. Η δημοφιλέστερη κεραία την μπάντα των PMR 446.

Είναι κυριολεκτικά η δημοφιλέστερη κεραία στην μπάντα των UHF PMR 446. Εύκολη στην κατασκευή, για οποιονδήποτε χομπίστα έχει κάποιες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες. Είναι η ιδανική κεραία για DX επικοινωνίες, δεδομένου ότι εστιάζοντας την ισχύ των 500mWatt σε ένα συγκεκριμένο σημείο, επιτυγχάνει την μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια.

Συμπερασματικά:

Πομποδέκτες PMR 446 για κάθε χρήση και….τσέπη!
Τα φορητά PMR 446 MHZ, είναι πομποδέκτες UHF με διαμόρφωση FM. Λειτουργούν στην περιοχή συχνοτήτων από 446.000 – 446.100 ΜΗΖ, με μέγιστη ακτινοβολουμένη ισχύ, ίση με 0.5 Watt. Η εκτιμώμενη εμβέλεια τους, μέσα σε αστική πυκνοκατοικημένη περιοχή με υψηλά κτήρια και στενούς δρόμους, είναι περίπου 300m, ενώ σε αραιοκατοικημένες περιοχές με χαμηλά κτήρια και πλατιούς δρόμους, είναι περίπου 2km. Στις περιπτώσεις επικοινωνίας οπτικής επαφής, η εμβέλεια μπορεί να φτάσει κάποιες δεκάδες  χιλιόμετρα, τέλος η εμβέλεια των PMR 446 , φτάνει το maximum, όταν πραγματοποιείται μέσο τροποσφαιρικής ή Ε σποραδικής διάδοσης, όπου μπορεί να φτάσει κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα.

CITIZENS BAND 27 MHZ TWO-WAY RADIO
Οι φορητοί πομποδέκτες της Citizens Band 27 ΜΗΖ, όπως και οι πομποδέκτες mobile ή βάσεως, είναι και αυτοί τεχνολογικά αριστουργήματα, αφού ειδικά οι φορητοί, σε μερικά τετραγωνικά εκατοστά, περικλείουν ένα πλήρη πομποδέκτη all mode , AM/FM/SSB και μάλιστα με ισχύ 4 Watt και όχι 0.5 Watt των PMR 446.
 Πομποδέκτης all mode 4Watt AM/FM/SSB! – Πομποδέκτης AM/FM  Watt 4 – Πομποδέκτης AM/FM 4 Watt
Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι Πομποδέκτες C.B., είναι πολυμορφικοί! αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν πομποδέκτες αυτοκινήτου ή βάσεως, με ειδικό adaptor-α που εμπεριέχετε στην συσκευασία τους.
 Σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά έχει χωρέσει ένας ολόκληρος πομποδέκτης C.B. 4 Wattt.



Πολυμορφικός πομποδέκτης C.B. O προσαρμογέας τροφοδοσίας και κεραίας κάνει την διαφορά!

Η ιστορία των φορητών πομποδεκτών C.B. αρχίζει αμέσως μετά την παραχώρηση των 27 ΜΗΖ από την Αμερικανική Κυβέρνηση στους πολίτες, στις 11 Σεπτεμβρίου 1958 και διαγράφει από τότε μια εξαιρετική πορεία, στον χώρο των ελεύθερων επικοινωνιών. Στην αρχή τα φορητά C.B. των 27 ΜΗΖ, ήταν εφοδιασμένα με τεράστιες μεταλλικές, πτυσσόμενες κεραίες.
Στην συνέχεια το μήκος τους μίκρυνε με την τοποθέτηση ενός πηνίου φορτίσεως στην μέση του μήκους, της μεταλλικής πτυσσόμενης κεραίες. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η τεχνολογία επέτρεψε την κατασκευή πολύ ευαίσθητων δεκτών C.B, οι μεταλλικές πτυσσόμενες κεραίες, αντικαταστάθηκαν με μικρότερες  ελικοειδείς κεραίες τύπου Rubber.



Φορητά C.B. με Rubber Antenna.

Τα σύγχρονα φορητά C.B. έχουν πολύ ευαίσθητους δέκτες και πολύ μικρές κεραίες, αυξάνοντας την φορητότητα τους. Σήμερα όλοι οι φορητοί πομποδέκτες C.B. είναι εφοδιασμένοι με κεραίες τύπου Rubber, μήκους κάποιων εκατοστών. Είναι τόσο μικρές, που πολλές φορές οι άπειροι χομπίστες τις μπερδεύουν με τις κεραίες V/U!


Σύγχρονη κεραία C.B. μήκους 15 cm.

Λίγη ιστορία πάλι δεν βλάπτει!!
Στην δεκαετία 1970-1980 όταν η ανάγκη για κάθε είδους ασύρματη ερασιτεχνική επικοινωνία ήταν ίσως στην κορύφωσή της, άρχισαν να εισάγονται  στην Ελλάδα, παράνομα, από Έλληνες του εξωτερικού  ή ναυτικούς  οι πρώτοι φορητοί πομποδέκτες C.B. ενώ παράλληλα «διαρροές» πομποδεκτών C.B. είχαμε και από το προσωπικό των Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Μέσα σε συνθήκες απόλυτης παρανομίας οι τότε  CB-ers πραγματοποιούσαν τις συνομιλίες τους, με  φορητούς κυρίως πομποδέκτες και συνήθως χωρίς εξωτερικές κεραίες. Η Αθήνα λόγω πληθυσμού, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των συνομιλιών στα C.B. αλλά δεν ήταν η μόνη, αφού και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα υπήρχαν κάτοχοι συσκευών C.B. που χαιρόντουσαν την τότε ασύρματη επικοινωνία στους 27 ΜΗΖ.
Η νομιμοποίηση του C.B. στην Ελλάδα ήταν μια γενναία πολιτική απόφαση στην οποία πρωτοστάτησε ο τότε υφυπουργός συγκοινωνιών Αθανάσιος Τσαλδάρης . Το C.B. βαπτίστηκε «Ειδικό Ραδιοδίκτυο!!!»  και οι άδειες των C.B. ήταν άδειες  ειδικού ραδιοδικτύου σαν αυτές που εφοδίαζαν τα αυτοκίνητα υπηρεσιών ή εταιριών, όπως μπορείτε να δείτε στην επόμενη εικόνα..


Με άδεια ειδικού ραδιοδικτύου έγινε αρχικά η νομιμοποίηση των C.B. στην Ελλάδα.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 156/10-4-1990, έγινε ένα σοβαρό βήμα στην ομαλοποίηση της νόμιμης λειτουργίας της Citizens Band στην Ελλάδα, αλλά και πάλι η γενική κατεύθυνση ήταν στην λογική του ειδικού ραδιοδικτύου. Παρόλα αυτά, η λειτουργία φορητών C.B. στην Ελλάδα ήταν νόμιμη, με την έκδοση άδειας Γ’ κατηγορίας.  Η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των σταθμών C.B. στην Ελλάδα, έγινε με την έκδοση του «Κανονισμού λειτουργίας σταθμών ασυρμάτου, ζώνης συχνοτήτων πολιτών», ΦΕΚ 262Β/3-2-2017

Στο Π.Δ. 156/10-4-1990, υπήρξε πλήρης νομιμοποίηση των φορητών C.B. στην Ελλάδα.
Στο ΦΕΚ 262Β’ προβλέπετε η ελεύθερη χρήση – χωρίς κάποια άδεια –  φορητών πομποδεκτών C.B. 27 ΜΗΖ, σε οποιοδήποτε mode! δηλαδή AM/FM/SSB και με προβλεπόμενη ισχύ 4 Watt AM/FM και 12 Watt SSB. Μέχρις στιγμής δεν υπάρχει 12 Watt-ο φορητό C.B στην αγορά, μόνο 4 Watt-α, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κανείς στο μέλλον τι θα εμφανιστεί!
Βέβαια τα C.B. είναι βραχέα κύματα και όχι UHF, έτσι, ναι μεν η χρήση τους επιτρέπετε χωρίς άδεια, αλλά η λειτουργία τους γίνεται βάση κανόνων! Τα C.B. δεν είναι PMR, έχουν σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότητες που επιβάλουν την λελογισμένη, βάση κανόνων, χρήση τους.
 Ο νόμος που επιτρέπει την απόλυτα ελεύθερη χρήση των C.B. στην Ελλάδα.
Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απόλυτη επιτυχία τα φορητά C.B;
Τα φορητά  C.B. μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε παντού:

Στο αυτοκίνητό σας.
 Φορητό C.B. εγκατεστημένο σε αυτοκίνητο, τροφοδοτούμενο από τον ηλεκτρικό αναπτήρα.

Στην μηχανή σας.


Φορητό C.B. εγκατεστημένο σε μηχανή και τροφοδοτούμενο από την μπαταρία της.

Στο σκάφος σας.
 Το φορητό C.B. σε τέτοιου είδους σκάφος, αυτό-τροφοδοτείται από την μπαταρία του.

Στην πτητική συσκευή σας.


Φορητό C.B. εγκατεστημένο σε υπερ –ελαφρό αεροσκάφος και τροφοδοτούμενο από την ενσωματωμένη μπαταρία του.

Tο έχετε μαζί σας στον περίπατο.

Τα φορητά C.B. είναι ιδανικά για την επικοινωνία μεταξύ ομάδων περιπατητών.
 
 

Στην εκδρομή.  


Τα φορητά C.B. δίνουν επικοινωνία μεταξύ των εκδρομέων ή μεταξύ ομάδων εκδρομέων.

Στο κυνήγι.

Τα φορητά C.B. είναι ιδανικά για την συνεννόηση μεταξύ των κυνηγών ή μεταξύ ομάδων κυνηγών για την αποφυγή ατυχημάτων.
Είναι ιδανικό μέσω για επικοινωνία μεταξύ ορειβατών.

Η επικοινωνία μεταξύ ορειβατών ή ορειβατικών ομάδων γίνεται άριστα με φορητά C.B.
Προσκόπων


Η επικοινωνία μεταξύ των προσκόπων ή των προσκοπικών κατασκηνώσεων ή συστημάτων γίνεται πανεύκολα με φορητά C.B.

Ποδηλατών

Με φορητά C.B. μπορούν να επικοινωνούν είτε μεμονωμένοι ποδηλάτες μεταξύ τους, είτε ομάδες ποδηλατών.

Ή  εξερευνητών.



Τα φορητά C.B. μπορούν να εξασφαλίσουν επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας εξερευνητικής ομάδας ή ομάδων κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε μπορεί να χρειαστεί ο πολίτης ένα αξιόπιστο και νόμιμο μέσο ασύρματης επικοινωνίας.
1. Οι πομποδέκτες λειτουργούν στην περιοχή των HF που βρίσκεται μεταξύ των συχνοτήτων 26.960 – 27.410 ΜΗΖ.
2. Το βήμα μεταξύ των διαύλων επικοινωνίας – καναλιών – είναι 10  ΚΗΖ. Οπότε οι διαθέσιμες συχνότητες για τους χειριστές πομποδεκτών C.B. διαμορφώνονται ως εξής:
 3. Οι πομποδέκτες είναι εφοδιασμένοι με μια ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ  ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΗ κεραία. Αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής μπορεί να αφαιρέσει την κεραία και να την αντικαταστήσει με άλλη, που να ικανοποιεί τις ανάγκες του.
4. Η κεραία του πομποδέκτη C.B. μπορεί να εκπέμψει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που αντιστοιχεί σε ισχύ 4Watt AM/FM και 12 Watt SSB, αν υπάρξουν 12 Watt-α φορητά C.B. Η κεραία των φορητών C.B. δεν μπορεί να έχει απολαβή μεγαλύτερη από 0dBd ή 2.15 dBi και πρέπει να είναι πανκατευθυντική.
Η ευθύνη για την νομιμότητα των φορητών C.B. ανήκει στα καταστήματα που πωλούν τους πομποδέκτες PMR, οπότε ο χειριστής – αγοραστής δεν φέρει ευθύνη.

Η Εμβέλεια των φορητών πομποδεκτών C.B..
Και για τα C.B. ισχύει ο γενικός κανόνας που δίνει το μέτρο της εμβέλειας του κύματος εδάφους ενός πομποδέκτη 1mWatt/m. Δηλαδή για κάθε 1mWatt που εκπέμπει η κεραία του πομποδέκτη, το σήμα διανύει μια απόσταση 1 μέτρου. Επομένως αφού η κεραία των πομποδεκτών C.B  εκπέμπει 4 Watt δηλαδή 4000mWatt, η εμβέλεια του πομποδέκτη θα είναι περίπου 4 Km.
Επειδή ο γενικώς αυτός κανόνας δίνει απλά το μέτρο της εμβέλειας, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες ο πομποδέκτης μπορεί να έχει κατά πολύ μικρότερη ή κατά πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Σε γενικές γραμμές ένας φορητός πομποδέκτης C.B.  καλύπτει με επιτυχία τις περισσότερες επικοινωνιακές ανάγκες των χρηστών του σε αποστάσεις από 500m έως και 5 Km.
Οι φορητοί πομποδέκτες C.B. εργάζονται στην περιοχή των HF 26.960 – 27.410 ΜΗΖ, όπου το μήκος κύματος εκπομπής είναι της τάξεως των 11 m. Και τα ραδιοκύματα της Citizens Band 27 MHZ, έχουν την συμπεριφορά του φωτός.

Το «σήμα» των C.B. διαδίδεται όπως το φως: ευθύγραμμα, με ανακλάσεις, με διάχυση ή διάθλαση.

Δηλαδή: το σήμα του πομποδέκτη διαδίδεται όπου βλέπει το μάτι σας και λίγο παραπάνω, λόγω των ανακλάσεως του επάνω σε αντικείμενα πχ. τοίχους οικοδομών, δρόμους, ταμπέλες  κλπ.

Γιατί τα C.B. έχουν χαμηλή ισχύ;
Οι πομποδέκτες C.B. είναι συσκευές που εμπεριέχουν  την εμπειρία 60 ετών, σε συνδυασμό με την σημερινή τεχνολογία αιχμής και έχουν μελετηθεί έτσι ώστε, να καλύπτουν με την υψηλότερη δυνατή  ποιότητα και πιστότητα, μικτές επικοινωνίες φωνής.  Δηλαδή τοπικές επικοινωνίες με το κύμα εδάφους ή απευθείας κύμα και μακρινές επικοινωνίες μέσω τροποσφαιρικής ή ιονοσφαιρικής διάδοσης.
Γιατί όμως σχεδιάστηκαν να έχουν μικρή ισχύ;
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι:
  1. Επειδή οι διατεθείσες συχνότητες – κανάλια των C.B. είναι  σχετικά λίγα -40- είναι φανερό ότι αν είχαν μεγάλη ισχύ, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλούς χρήστες, θα ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι, αφού η εκπομπή του ενός χρήστη, θα παρενέβαλε την εκπομπή κάποιου ή κάποιων άλλων και το αντίστροφο.
  2. Οι χρήστες των πομποδεκτών C.B.  δεν έχουν καμία τεχνική γνώση διεξαγωγής ασύρματης επικοινωνίας, Τα οποία μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιούν CB-ers  κάθε ηλικίας, χαρακτήρα, μορφωτικού επιπέδου, διαγωγής, ενώ χρησιμοποιούν τα C.B.  για διαφορετικούς λόγους.
  3. Η παγκόσμια επιτυχία των C.B. 27 MHZ, βρίσκεται στο γεγονός ότι μπορούν πολλοί χειριστές και για διαφορετικούς λόγους να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το ίδιο κανάλι, χωρίς ο ένας να παρεμβάλει τον ή τους άλλους και το αντίστροφο.  Για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιούν το  κανάλι 10 ταυτόχρονα C.B-ers από την Αθήνα, την Θήβα και την Ιτέα, χωρίς να αλληλοπαρεμβάλλονται μεταξύ τους.

 Παράδειγμα στον χάρτη. Τρεις ομάδες C.B-ers συνομιλούν στο κανάλι 10, χωρίς να παρεμβάλλονται μεταξύ τους.
Φαινόμενα διάδοσης στην περιοχή των C.B. 27 MHZ.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την διάθεση της Citizens Band 27 MHZ, στους Αμερικανούς πολίτες, άρχισαν και οι επικοινωνίες μεταξύ των Αμερικανικών Πολιτειών, με τους μικρής ισχύος πομποδέκτες C.B, μέσω τροποσφαιρικής ή ιονοσφαιρικής διάδοσης μέσω του Ε σποραδικού στρώματος ή μέσω του στρώματος F, αλλά και η μελέτη για τις συνολικές δυνατότητες επικοινωνίας, που έχουν οι 27 ΜΗΖ.
1. Το ραδιοκύμα των ραδιοτηλεφώνων C.B, διαδίδεται ευθύγραμμα και σχεδόν παράλληλα προς το έδαφος, και ανακλάτε, διαθλάτε ή υφίσταται περίθλαση επάνω σε αντικείμενα με ελάχιστη επίπεδη ή με πολύ μικρές ανωμαλίες επιφάνεια 11 Χ 11 m.

Παράδειγμα ορεινού όγκου που ανακλά τους 27 ΜΗΖ

2. Η απορρόφηση του ραδιοκύματος αυτού είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, βρίσκεται η συσκευή C.B.. Επομένως η μεγαλύτερη εμβέλεια των ραδιοτηλεφώνων C.B. επιτυγχάνεται, όταν αυτά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος από το έδαφος.


Οι 27 ΜΗΖ διαδίδονται μέσω κύματος εδάφους, απευθείας κύμα και ουράνιο κύμα.

3. Τα ραδιοκύματα της περιοχής συχνοτήτων 26.960 – 27.410 ΜΗΖ HF, μπορούν να διαδοθούν μέσω τροποσφαιρικής διάδοσης, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα τροποσφαιρικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε έξαρση και μέσω Ε σποραδικής διάδοσης στην ιονόσφαιρα.

 Αλματική τροποσφαιρική διάδοση των 27 ΜΗΖ.

Τροποσφαιρική Διάχυση-Διασπορά των 27 ΜΗΖ.


Αλματική διάδοση σε Εs στρώματα.

4. Τέλος, σε περιόδους όπου υπάρχει έντονη ηλιακή δραστηριότητα, οι 27 ΜΗΖ διαδίδονται σε ασύλληπτα μεγάλες αποστάσεις, μέσω ανάκλασης των στα στρώμα F στης ιονόσφαιρας. Λόγω του μεγάλου ύψους στο οποίο βρίσκεται 250-450 Km, η εμβέλεια των 27 ΜΗΖ μπορεί να φτάσει τα 2000-4000 Km με ένα άλμα! και με ισχύς 4-12 Watt.

 Αλματική διάδοση των 27 ΜΗΖ στα στρώματα F και Es .

Τα ραδιοκύματα των 27 ΜΗΖ, μέσω των τροποσφαιρικών και ιονοσφαιρικών
διαδόσεων, καλύπτουν αποστάσεις από εκατοντάδες, έως χιλιάδες χιλιόμετρα, με χαρακτηριστική ευκολία και πάντοτε σύμφωνα με την ευνοϊκότατα  των εποχιακών συνθηκών για την τροποσφαιρική διάδοση, την θέση του 11ους ηλιακού κύκλου, του αριθμού των ηλιακών κυλίδων και την ηρεμία του μαγνητικού πεδίου της γης.

Το DX με φορητά στους 27 ΜΗΖ.


QSL κάρτα από την γειτονική Ιταλία.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα χόμπι των Ερτζιανών, το DXing είναι κάτι το συνηθισμένο και στην Citizens Band 27 ΜΗΖ. Με δεδομένη την ευκολία της διάδοσης των ραδιοκυμάτων στους 27 ΜΗΖ, γίνονται DX με όλες τις χώρες του κόσμου. Από την Αμερική έως την Βραζιλία, από την Ρωσία έως την Νότιο Αφρική και όπου αλλού βάζει ο νους σας. Αυτά από τους σταθμούς βάσεως. Με τα φορητά C.B. και με τις δικές  τους  κεραίες, η εμβέλεια είναι δραστικά μικρότερη, αλλά όχι ευκαταφρόνητη.


QSL κάρτα από την γειτονική Μολδαβία.

Στην Citizens Band, DX επαφή, θεωρείτε κάθε επαφή με σταθμό εκτός Ελλάδας. Οι εμπειρία στην Ελληνική Citizens Band, δείχνει ότι με ένα φορητό C.B, γίνονται επαφές με αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Για να γίνουν DX επαφές με φορητά στους 27 ΜΗΖ, απαιτούνται πολύ ευνοϊκές τροποσφαιρικές και ιονοσφαιρικές συνθήκες, δεδομένης της τελικά πολύ μικρής εκπεμπόμενης ισχύος, από τις φορητές κεραίες C.B.

 QSL κάρτα από την Γερμανία!

QSL κάρτα από την Βουλγαρια!
 
 QSL κάρτα από την Αλβανία!

Ο ρόλος της κεραίας. 

Σε αντίθεση με τους φορητούς πομποδέκτες PMR 446, που η κεραία τους είναι ενσωματωμένη και μη αφαιρούμενη, στους πομποδέκτες C.B. η κεραία αφαιρείτε και μπορεί να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε κεραία επιθυμεί  ο CB-er. Οι κεραίες των σύγχρονων φορητών C.B. είναι μικρού μήκους, σχεδόν σαν της κεραίες των πομποδεκτών V/U, έτσι είναι πλέον  εύκολη η μεταφορά και χρήση των φορητών C.B., σε δύσκολα περιβάλλοντα,  όπως τα δάση, η ορειβασία και η χρήση τους σε σπήλαια.

Όπως συμβαίνει με κάθε κεραία διαστάσεων μικρότερων του λ/2, έχει αρνητική απολαβή, δηλαδή η κεραία εκπέμπει λιγότερο από ότι η κεραία αναφοράς λ/2 και απολαβής 0 dBd ή 2.15 dBi. Αυτό σημαίνει ότι ο φορητός πομποδέκτης C.B. ναι μεν παράγει την ισχύ των 4 Watt, αλλά η κεραία ακτινοβολεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που ισοδυναμεί με ισχύ 3-2-1 ή και 0.5 Watt! Εκπέμπει λοιπόν ένα ραδιοκύμα που αντιστοιχεί σε λιγότερη ισχύ, από την παραγόμενη από τον πομποδέκτη.

Όσο μικρότερη είναι η κεραία, τόσο μικρότερη ισχύ ακτινοβολεί. Σε γενικές γραμμές, οι σύγχρονες κεραίες C.B. με μήκος από 1m έως 15cm , ακτινοβολούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που αντιστοιχεί σε ισχύς από 800 – 120 wWatt. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Με παραγόμενη ισχύ 4 Watt, από το C.B, οι μικρές κεραίες που τα εφοδιάζουν ακτινοβολούν, όσο σχεδόν ένας πομποδέκτης PMR 446.


Σύγχρονη φορητή κεραία μικρού μήκους 15 cm, τύπου Rubber –Duck.
Οι μικρού μεγέθους κεραίες είναι κατάλληλες για επικοινωνία σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους, και για ανταποκρίσεις από μερικές εκατοντάδες μέτρων, έως λίγων χιλιομέτρων. Είναι κατάλληλες για επικοινωνίες ορειβατών, περιπατητών μέσα σε δάση, κυνηγών, ψαράδων, προσκόπων, κλπ που απέχουν μερικά Κm μεταξύ τους.


 Σύγχρονη ελικοειδής κεραία μεσαίου μήκους 25 cm με πηνίο φορτίσεως στο κέντρο.

 Αν όμως έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα να επικοινωνούν καταυλισμοί κατασκηνωτών μεταξύ τους, φυλάκια πυρασφαλείας, σκάφη που απομακρύνονται περισσότερο από 2 Km από τον ανταποκριτή τους στη ξηρά, ποδηλάτες, ιππείς, οι σταθμοί ελέγχου διαφόρων αθλητικών εκδηλώσεων κλπ απαιτείται η χρήση κεραιών μεγαλύτερου μήκους.

Σύγχρονη φορητή κεραία μεγάλου μήκους 54 cm με πηνίο φορτίσεως στην μέση.

Οι μεγαλύτερου μήκους κεραίες προσφέρουν μεγαλύτερη ακτίνα επικοινωνίας, και φυσικά περισσότερη αξιοπιστία. Το μήκος της κεραίας είναι κρίσιμο, αλλά μόνο ο ίδιος ο C.B-er μπορεί να εξακριβώσει ποιού μήκους κεραία καλύπτει τις ανάγκες του. Για παράδειγμα στην ποδηλασία χρησιμοποιώ μια κεραία ελικοειδή με μήκος 25 cm που μου προσφέρει μέση εγγυημένη μικτή εμβέλεια 3 Km. Ενώ οι επικοινωνιακές μου ανάγκες στο Camping καλύπτονται με μια πτυσσόμενη μεταλλική κεραία 1 m με πηνίο φορτίσεως στην μέση, και  εγγυημένη μέση μικτή  εμβέλεια  7 Km,  καθόλου άσχημα ε;
Ως μέση μικτή εμβέλεια νοείται η εμβέλεια που προσφέρει ένα φορητό ραδιοτηλέφωνο C.B. κάτω από τις εξής συνθήκες:
Γεωγραφικό ανάγλυφο με πολύ αραιούς λόφους ύψους έως 75m, μέσο οικοδομικό ύψος έως 10m, απόσταση μεταξύ των οικοδομών 18 – 20m, έδαφος όχι «σκασμένο» από την ξηρασία, και τροποσφαιρικές / ιονοσφαιρικές παρεμβολές και «θόρυβο καναλιού» πολύ χαμηλό.
 
Σύγχρονη φορητή κεραία μεγάλου μήκους 1 m με πηνίο φορτίσεως στην μέση, κατάλληλη για μακρινή επικοινωνία.


Εμπειρική εμβέλεια φορητών πομποδεκτών C.B.
Με βάση λοιπόν την εμπειρία, η απόσταση επικοινωνίας μεταξύ φορητών ραδιοτηλεφώνων C.B. είναι από μερικές εκατοντάδες μέτρα, έως 2-6 Km, απόσταση υπεραρκετή για τις συνηθισμένες υπαίθριες δραστηριότητες.

Η εμβέλεια αυξάνει έως 10 Km, αν ο φορητός C.B-er επικοινωνεί με ένα κινητό
C.B-er, η μέγιστη εμβέλεια επιτυγχάνεται όταν ο φορητός C.B-er επικοινωνεί με άλλο C.B-er που βρίσκεται στο σπίτι του. Στην περίπτωση αυτή η εμβέλεια μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8-16 Km.

Η επικοινωνία μέσω φορητών C.B. αν και δείχνει να έχει περιορισμένες δυνατότητες, στην πραγματικότητα υπερκαλύπτει όλες τις απαιτήσεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Μέχρι σήμερα, που διαβάζεται αυτές τις γραμμές ασχολούμαι σχεδόν 4 δεκαετίες με τις επικοινωνίες C.B. και ποτέ δεν ένιωσα ότι δεν μπόρεσα να εξυπηρετηθώ με το φορητό C.B. μου. 
Το έχω χρησιμοποιήσει στην τοποθέτηση και τον συντονισμό των κεραιών μου, σε περιπάτους και εκδρομές, στο Camping, στο φουσκωτό μου, σε επικοινωνία από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, από σπίτι σε σπίτι, στην ποδηλασία, και που δεν το έχω χρησιμοποιήσει με την 25 cm φορητή ελικοειδή κεραιούλα του, και τις μπαταρίες του.

 Σύνδεση του φορητού πομποδέκτη με μη φορητή κεραία.


 Φορητός πομποδέκτης με το mobile κιτ.

Σε αντίθεση με τα PMR 446, στους φορητούς πομποδέκτες C.B, επιτρέπετε η σύνδεση πανκατευθυντικών κεραιών, με συνολική απολαβή 2.15 dBi ή 0dBd. Επομένως ο φορητός πομποδέκτης C.B. μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σταθμός αυτοκινήτου – κινητός, συνδεδεμένος με μια την mobile κεραία του αυτοκινήτου ή και σαν σταθμός βάσεως, συνδεδεμένος με μια κεραία βάσεως, συνολικού ύψους 6m από το υψηλότερο σημείο της οικοδομής ή 18m από την επιφάνεια του εδάφους.
Οι τεχνικές προδιαγραφές επιτρέπουν στα σύγχρονα φορητά C.B. να χρησιμοποιηθούν σαν σταθμοί βάσεως, και μάλιστα με αξιόλογη επιτυχία. Η ισχύς εξόδου του πομπού, και η ευαισθησία του δέκτη, αλλά και όλα τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πανομοιότυπα με αυτά των σταθμών βάσεως. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος παρεμβολών ή λοιπόν ενοχλήσεως σε άλλες συσκευές όπως οι τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί δέκτες. Η χρησιμοποίηση των φορητών C.B. σαν σταθμών βάσεως είναι ασφαλής, όπως έχει αποδειχθεί από εκατομμύρια  εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.
 Φορητός πομποδέκτης C.B, σε ρόλο κινητού σταθμού – mobile.

Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σταθμός βάσεως σε υπαίθριες δραστηριότητες, σαν σταθμός βάσεως σε μόνιμη ή εξοχική κατοικία, ή σαν κινητός – mobile σταθμός, με κατά πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια.


Κεραία βάσεως C.B. χαμηλής απολαβής, κατάλληλη για συνεργασία με φορητά C.B.

Στα φορητά C.B δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας κεραίας με μεγάλη απολαβή, μια κεραία λ/4 ή ακόμη και μικρότερης απολαβής, αλλά καλά γειωμένη, συνήθως είναι αρκετή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα φορητά ραδιοτηλέφωνα C.B. με κεραίες λ/4 καλύπτουν ακόμη και 20 Km σε συνθήκες ήπιου γεωγραφικού ανάγλυφου, και μικρής τροποσφαιρικής / ιονοσφαιρικής διάδοσης.

 Κεραία βάσεως C.B. Ground Plane λ/4. Η χαμηλή γωνία των Radial «στέλνει» το σήμα χαμηλά στο έδαφος.


Οι κεραίες με μεγάλη απολαβή, ενδέχεται να οδηγήσουν στον δέκτη του φορητού μεγάλα σήματα που θα προκαλέσουν σημαντική μείωση της ποιότητας του ήχου που θα ακουστεί στο μεγάφωνο. Αντίθετα οι μικρής απολαβής κεραίες βοηθούν στην ποιοτικότερη απόδοση του ήχου από το μεγάφωνο. Ακριβώς ότι χρειαζόμαστε για μια ποιοτική ακρόαση.
Κάθοδος – βάση στήριξης.
Και για τα φορητά C.B. χρειάζεται μια κάθοδος χαμηλών απωλειών, χρησιμοποιήστε καθόδους με παραπλήσια χαρακτηριστικά των RG-8 / RG-213. Επειδή όμως είναι «βαριά» και δύσκαμπτα καλώδια, μην τα συνδέσετε απευθείας στο φορητό C.B, αλλά μέσω μιας βάσης για φορητά C.B.



Βάση κατάλληλη για την στήριξη του φορητού C.B. και την μετατροπή του σε σταθμό βάσεως.

Ο ρόλος της διαμόρφωσης στην εμβέλεια.



Διαμόρφωση ΑΜ, η λύση όπου η FM γίνεται ακατανόητη.

Η εμβέλεια ενός φορητού πομποδέκτη C.B. δεν εξαρτάται μόνο από την ισχύ και την κεραία του, αλλά και από το είδος της διαμόρφωσης που χρησιμοποιεί. Την μεγαλύτερη εμβέλεια την έχει η διαμόρφωση SSB, ακολουθεί η AM και τελευταία είναι η διαμόρφωση FM, λόγω του υψηλού θορύβου που έχει ο διευκρινιστής του δέκτη.


Διαμόρφωση FM, ποιότητα, αλλά μόνο όταν τα σήματα είναι δυνατά.

Σε φορητούς πομποδέκτες C.B, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την διαμόρφωση FM, για επικοινωνίες όπου τα σήματα είναι δυνατά. Έτσι θα έχουμε την ποιοτικότερη δυνατόν  επικοινωνία. Αν τα σήματα δεν είναι ιδιαίτερα δυνατά και ο θόρυβος του διευκρινιστή σας «τρυπά» τα αυτιά, επιλέξτε την ήσυχη διαμόρφωση ΑΜ. Ενδεχομένως λιγότερο ποιοτική, αλλά με μεγαλύτερη εμβέλεια και λιγότερο εκνευριστικό θόρυβο.
Τέλος αν οι συνθήκες επικοινωνίες είναι οριακές στην διαμόρφωση ΑΜ, η επιλογή της SSB, θα σώσει την κατάσταση, δεδομένου ότι επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ σταθμών C.B. με οριακός χαμηλά σήματα, αλλά με χαμηλής ποιότητας διαμόρφωση.
Αν θέλαμε να δώσουμε εμπειρικά το μέτρο της εμβέλειας των τριών διαμορφώσεων, μπορούμε να πούμε το εξής:
Έστω ότι ένα σήμα FM, γίνεται δυσνόητο ή ακατανόητο λόγω του υψηλού θορύβου του διευκρινιστή, στο 1 Km. Ένα σήμα ΑΜ, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, θα γίνει δυσνόητο ή ακατανόητο στα 1,5-2 και ένα SSB στα 3-5 Km. Φυσικά τα πάντα εξαρτώνται από την ένταση του θορύβου που υπάρχει την δεδομένη στιγμή στο κανάλι.



Τελικά την μεγαλύτερη εμβέλεια έχουν τα φορητά PMR ή τα C.B;

Δεν υπάρχει απάντηση! (. και -). Η εμβέλεια των PMR και C.B. εξαρτάται από το ανάγλυφο της συγκεκριμένης περιοχής. Υπάρχει ανάγλυφο που διευκολύνει την διάδοση των ραδιοκυμάτων 446 ΜΗΖ στα UHF μέσω διαδοχικών ανακλάσεων, ενώ είναι εντελώς ακατάλληλο για την διάδοση των 27 ΜΗΖ στα HF.
Υπάρχει ανάγλυφο με φυσικούς ή τεχνικούς όγκους , λοφάκια – κτίσματα κλπ, όπου λόγου του πολύ μικρού κύματος των PMR 446 MHZ, μόλις 67 cm, το ραδιοκύμα τους δεν μπορούν να τα «ξεπεράσει», σε αντίθεση με τα CB 27 MHZ, όπου λόγω του μεγαλύτερου μήκους κύματος – 11m – «ξεπερνά» αυτά τα εμπόδια με ευκολία.

Επομένως τα πάντα εξαρτώνται από το ανάγλυφο της περιοχής.
Αν υποθέσουμε ότι δοκιμάζουμε ένα πομποδέκτη PMR 446 MHZ και ένα C.B. 27 MHZ, σε μια απόλυτα επίπεδη περιοχή, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Αντικειμενικά το φορητό C.B. έχει κατά πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Σε δοκιμές που κάναμε δοκιμάζοντας αρχικά, ένα ζευγάρι πομποδέκτες PMR 446 MHZ και ένα ζευγάρι πομποδέκτη C.B. 27 MHZ, εφοδιασμένο με κεραίες 35 cm ελικοειδής, το ζευγάρι των PMR 446 MHZ , σταμάτησε να επικοινωνεί στα 2 Km, «τραβηγμένο από τα μαλλιά.» Το ζευγάρι των C.B. 27 MHZ, σταμάτησε να επικοινωνεί στα 5 Km με διαμόρφωση ΑΜ και χωρίς θόρυβο καναλιού. Η δοκιμή έγινε βράδυ στην παραλιακή ζώνη του Κιάτου.


Στην εμβέλεια, σημαντική είναι η ποιότητα των συσκευών.

Για να είμαστε απόλυτα σαφής. Η δοκιμή έγινε δοκιμάζοντας ζευγάρια PMR 446 και CB 27 MHZ, μιλώντας το ένα PMR με το άλλο και αντίστοιχα το ένα CB , με το άλλο. Δεν μιλήσαμε με κάποιο σταθμό βάσεως ή κινητό. Η δοκιμή ήταν ξεκάθαρη επικοινωνία μεταξύ ζευγαριών. Το νόημα είναι το εξής:
Όποιος ή όποιοι αγοράσουν πομποδέκτες PMR 446 ή CB 27 MHZ, θα μιλάνε μεταξύ τους με φορητά, άρα μας ενδιαφέρει το σήμα μεταξύ φορητών τι εμβέλεια έχει και μόνο. Δοκιμάστηκαν συνολικά τρία ζευγάρια PMR 446 που είχαμε στην διάθεση μας, όπως βγήκαν από το εργοστάσιο, απείραχτα. Η διαφορά στην εμβέλεια μεταξύ των ζευγαριών ήταν περίπου 500m. Δηλαδή μεταξύ τους τα τρία ζευγάρια, είχαν διαφορετική εμβέλεια, αν και τυπικά είχαν ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, και στα δύο ζευγάρια των CB 27 MHZ, διαπιστώσαμε διαφορά μερικών δεκάδων μέτρων μόνο!



Διαφορετικής ποιότητας ζευγάρια CB, δίνουν διαφορετική εμβέλεια.

Διευκρίνιση:
Στην δοκιμή των C.B, αντικαταστήσαμε την 15 cm εργοστασιακή τους κεραία, με μια 35 cm ελικοειδή κεραία, άλλου κατασκευαστή. Και στα δύο ζευγάρια των φορητών C.B. χρησιμοποιήσαμε τις ίδιες 35ποντες κεραίιες.




Ίσως η καλύτερη κεραία για φορητά C.B. μήκους 35 cm.

Και τα δύο ζευγάρια των πομποδεκτών CB, όπως και τα τρία ζευγάρια των PMR ήταν από διαφορετικούς κατασκευαστές. Φυσικά το κάθε ζευγάρι ήταν από τον ίδιο κατασκευαστή. Διευκρινήσεις τέλος και συνεχίζουμε….
Επομένως ένας παράγοντας που δεν έχει θεωρητική, αλλά εντελώς πρακτική βάση, είναι η ίδια η ποιότητα κατασκευής των πομποδεκτών, οι δυνατότητες που έχουν οι κεραίες που χρησιμοποιούν και  φυσικά η προσεκτικής τους ρύθμιση στο εργοστάσιο. Άρα κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα ζευγάρι πομποδεκτών PMR 446 ή CB 27 MHZ, και να απογοητευθεί από την εμβέλεια του, ενώ κάποιος που αγόρασε ένα ποιοτικό ζευγάρι, θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος.
Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές δείχνουν ίδιες για πολλά φορητά CB, η εμβέλεια τους δεν είναι ίδια.


Η κορυφαία κεραία για φορητά C.B. με μήκος κάτω από 1m. Εκτός δοκιμής μας έδωσε επικοινωνία Κιάτο – Ιτέα με 3 S! Ένα σημείο που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, είναι να συγκρίνει  κάποιος ένα υψηλής ποιότητας ζευγάρι PMR 446, και ένα χαμηλής ποιότητας ζευγάρι CB 27 MHZ.  

Εύκολα και αβίαστα θα βγάλει το λανθασμένο συμπέρασμα  ότι τα PMR 446, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από ότι τα C.B. 27 MHZ και φυσικά το αντίθετο! Προσοχή λοιπόν στα συμπεράσματα που εξάγετε. Ελέγξτε την ποιότητα των ζευγαριών που αγοράζεται, οι τεχνικές προδιαγραφές στα «χαρτιά» είναι ίδιες, αλλά το αποτέλεσμα;;;;;;;

Επίλογος.

Ένας πομποδέκτης ή ζευγάρι  φορητών πομποδεκτών PMR 446 MHZ είναι μια καλή αγορά για οποιονδήποτε χομπίστα και όχι μόνο, θέλει κοντινή και ποιοτική επικοινωνία. Επειδή στα PMR 446 ΜΗΖ, δεν υπάρχουν λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές όπως στα CB 27 MHZ, είναι δύσκολο να γίνει η επιλογή με βάση τα specifications, αλλά περισσότερο με το πόσο ακριβά είναι, «ποντάροντας» στο ότι η τιμή αντιπροσωπεύει μια καλή ποιότητα, σε σχέση με το καλό όνομα του εργοστασίου στην αγορά.

Τα CB 27 MHZ, απευθύνονται κυρίως σε χομπίστες, που θέλουν περισσότερο μακρινή επικοινωνία, από αυτήν που προσφέρουν τα PMR 446 MHZ. Η επιλογή εδώ γίνεται με βάση  τις σαφείς τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση και εδώ με το όνομα του κατασκευαστή στην αγορά και την τιμή.

Η εμβέλεια των PMR 446 και CB 27 MHZ, εκτός από την ποιότητα της κατασκευής τους, εξαρτάται από τις επιδόσεις των κεραιών τους και το ανάγλυφο της περιοχής, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό  είναι να θυμάστε ότι και τα PMR 446 MHZ και C.B. 27 MHZ, είναι ασύρματα ραδιοτηλέφωνα, των οποίων η εμβέλεια ΔΕΝ είναι σταθερή, μεταβάλλεται από ένα πλήθος παραγόντων που κατά περίπτωση μπορεί να σας απαγοητεύσουν ή να σας εκπλήξουν ευχάριστα! Άλλωστε αυτή δεν είναι η ομορφιά των ασύρματων φορτητών επικοινωνιών, ανεξαρτήτος συχνότητας;

Πολλά 73 de
18 SV 100
Μάκης Μανωλάτος