Εγκατάσταση CB βάσεως

                                                                    
                               Γράφει ο Μάκης Μανωλάτος
                                        AC488@hotmail.gr    


ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΦΩΝA C.B. ΒΑΣΕΩΣ
 
Σύγχρονο ραδιοτηλέφωνο βάσεως FM, ισχύος 4 Watt.

Αγαπητοί φίλοι της Citizen Band γεια σας. Η υπηρεσία Citizen Band οφείλει την επί δεκαετίες επιτυχία της παγκοσμίως στο τρίγωνο:

                              C.B. ΒΑΣΗΣ – ΚΙΝΗΤΟ – ΦΟΡΗΤΟ.

Το ραδιοτηλέφωνο βάσης είναι ο πυρήνας  γύρω από τον οποίο κινούνται τα  φορητά και κινητά ραδιοτηλέφωνα, είναι το σημείο αναφοράς για την  ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους. Είναι το μέσο που κρατά συντροφιά σε όσους κινούνται με αυτοκίνητο, πτητική μηχανή, ή πλεούμενο, τους εξασφαλίζει ασφάλεια και  άμεση ενημέρωση. Είναι η γέφυρα μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών με όλους τους κινούμενους πολίτες C.B.-ers, είναι ο σύνδεσμος μέσω του οποίου δημιουργούνται φιλίες, συνεργασίες, γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις ποικίλου περιεχομένου για ψυχαγωγία ή για εμπλουτισμό γνώσεων.

Σε ατομικό επίπεδο το ραδιοτηλέφωνο βάσεως καλύπτει την ανάγκη για ασύρματη επικοινωνία του χειριστή του, με τους  άλλους C.B-ers της περιοχής στην οποία ζει και δραστηριοποιείται, αλλά και με τα άλλα μέλη της οικογένειας του ή τους φίλους του που βρίσκονται σε άλλους σταθμούς βάσεως, κινητούς ή φορητούς. Είναι το Α και το Ω για να έχει νόημα η υπηρεσία Citizens Band.

Φανταστείτε ένα κόσμο γεμάτο κινητούς ή φορητούς σταθμούς οι οποίοι μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον σταθερό κόσμο! Είναι ένας κινητός κόσμος ραδιοτηλεφώνων, που όπως δεν μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες με τον σταθερό κόσμο, ώστε να τον πληροφορήσουν για συμβάντα, ή να πληροφορηθούν συμβάντα.


Η υπηρεσία Citizens Band οφείλει την επιτυχία της στο τρίγωνο 
 C.B. ΒΑΣΗΣ – ΚΙΝΗΤΟ – ΦΟΡΗΤΟ.


Φανταστείτε ότι έχετε αγοράσει έναν υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή, με πολυπυρηνική CPU, με μια μοναδικών επιδόσεων κάρτα γραφικών, μνήμη άπειρων GBytes, και μοναδικής αισθητικής σχεδίασης αλλά…. αυτός ο υπολογιστής δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο γιατί δεν μπορεί να δεχθεί ή να δώσει δεδομένα  επειδή δεν διαθέτει κανένα τρόπο επικοινωνίας με τον έξω από αυτόν κόσμο.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο, δεν μπορείτε να προσθέσετε νέες εφαρμογές που θα κάνουν τη δουλειά σας πιο εύκολη, δεν μπορείτε να εκτυπώσετε το αποτέλεσμα της δουλειά σας, δεν μπορείτε να μεταφέρετε εκτός υπολογιστή οποιαδήποτε πληροφορία, τι πραγματικά έχετε σας χέρια σας; Ένα άχρηστο τεχνολογικό θαύμα! Ακριβώς έτσι είναι και η υπηρεσία Citizens Band Radio χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς ή λήψης πληροφοριών από τα κινητά ή φορητά ραδιοτηλέφωνα προς τα ραδιοτηλέφωνα βάσης τα οποία είναι ο φυσικός σύνδεσμός τους με τον υπόλοιπο σταθερό κόσμο.

Τι συμβαίνει με το καθεστώς των σταθμών βάσεως στην Ελλάδα; μια γρήγορη ματιά στο παρελθόν θα βοηθήσει…..

Η ιστορία ξεκινά πολύ παλιά στη δεκαετία του 1970, όταν μετά από διάφορες ζυμώσεις για τη νομιμοποίηση της Citizens Band βρέθηκε η εξής φόρμουλα: η Citizens Band στην Ελλάδα θα βαφτιστεί «Ειδικό Ραδιοδίκτυο». Με  αυτή τη λογική λοιπόν υπήρχε ένα μοναδικό ραδιοτηλέφωνο βάσεως, αυτό του Συλλόγου, με το οποίο θα επικοινωνούσαν όλοι οι κινητοί σταθμοί για να εξυπηρετηθούν.


Η υπηρεσία C.B. βαφτίστηκε ειδικό ραδιοδίκτυο και… νομιμοποιήθηκε!

Οι παλαιότεροι C.B-ers θυμούνται το ιστορικό CB-1, το ραδιοτηλέφωνο βάσεως του Συλλόγου Ραδιοσυχνότητας Πολιτών Ελλάδος που πραγματικά έλαμψε με την πολλαπλή συνεισφορά του στην πολιτεία και στους C.B-ers.
Το συγκεντρωτικό αυτό σύστημα: ένα ραδιοτηλέφωνο βάσης <–> πολλά κινητά έχει νόημα για τις εταιρίες ΡΑΔΙΟ – ΤΑΞΙ, μεταφορών κλπ, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το νόημα της ικανοποίησης των αναγκών επικοινωνίας των πολιτών. 


Δομή ειδικού ραδιοδικτύου, και ΟΧΙ της υπηρεσίας
 Citizens Band Radio Service.

Ένα ειδικό ραδιοδίκτυο της μορφής:

ένα ραδιοτηλέφωνο βάσης <–> πολλά κινητά, ικανοποιεί τις απαιτήσεις συντονισμού των εργασιών μιας εταιρίας, αλλά σε καμιά περίπτωση την ελεύθερη επικοινωνία των πολιτών μεταξύ τους, στην περιοχή συχνοτήτων 26.965 – 27.405 ΜΗΖ στην οποία έχουν διεθνώς την αποκλειστική της χρήση.

Εκείνη την εποχή, η τότε Διοικητική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, έχοντας κατά νου ότι ή λύση του ειδικού ραδιοδικτύου είναι προσωρινή, επέτρεπε «σιωπηρά» την λειτουργία των ραδιοτηλεφώνων βάσεως C.B. με την άδεια του κινητού σταθμού. Ποιος δεν θυμάται ότι ο κάθε C.B-er καλούσε το σπίτι του με το διακριτικό του προσθέτοντας το γράμμα <Β> στο τέλος;

Για παράδειγμα: C.B.764 B(ήτα) o C.B.764 καλεί, διακοπή.

Ποιος δεν θυμάται τα περίφημα ραδιοτηλέφωνα βάσεως της REALISTIC, της COBRA κλπ. και ποιος δεν θυμάται τις διαφημίσεις στα περιοδικά  εκείνης της εποχής που μας άφηναν…. άφωνους HiHi


Ένα από τα ραδιοτηλέφωνα βάσης C.B. που άφησε εποχή.

Δυστυχώς, αντί να φτιαχτεί ένα νομοθετικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης  της χρήσης της Citizen Band σαν υπηρεσία ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών, στο πρότυπο άλλων προηγμένων χωρών πχ ΗΠΑ, φτιάχτηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο με  βάση το πνεύμα και τη λογική του ειδικού ραδιοδικτύου, με αποτέλεσμα το ΠΔ 156/10-4-1990 αντί να δώσει τη λύση που όλοι περίμεναν για τη νόμιμη χρήση των ραδιοτηλεφώνων βάσεως, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι πολίτες απογοητευμένοι να εγκαταλείψουν το φυσικό τους χώρο, τη ζώνη των καναλιών C.B. (26.965-27.405 ΜΗΖ), και να οδηγηθούν στις ατραπούς της «πειρατείας» σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων στα HF, VHF, UHF.


Η δομή της επικοινωνίας στην Citizens Band Radio Service.

Το Προεδρικό Διάταγμα 156/10-4-1990 πρέπει να αντικατασταθεί ΑΜΕΣΑ με ένα ΝΕΟ και πρωτοποριακό νομικό πλαίσιο, πολιτοκεντρικό και όχι Συλλογοκεντρικό. Τα κανάλια της Citizenς Band ανήκουν στους πολίτες και όχι στους συλλόγους. Ο πολίτης πρέπει να μπορεί να οργανώσει την ασύρματη επικοινωνία του σύμφωνα με τις ανάγκες του. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο,   θα πρέπει να δίνει στον πολίτη την ελευθερία της ασύρματης επικοινωνίας C.B. με τον τρόπο που υπάρχει στις προηγμένες χώρες.

Στην εποχή όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει μέσω Ίντερνετ με κάθε γωνιά του πλανήτη από το κινητό, το Tablet, ή τον υπολογιστή του σπιτιού του, φαντάζει γελοίο να μην μπορούν να επικοινωνήσουν δυο Έλληνες πολίτες με C.B από τα σπίτια τους σε μια απόσταση 40 Km  το πολύ, χρησιμοποιώντας την «τερατώδη» ισχύ των 4 Watt, ισχύς λιγότερη από την ισχύ που έχει ένας φακός ή το λαμπάκι του νυχτερινού φωτισμού που χρησιμοποιούμε στο υπνοδωμάτιο μας!!!!

Η εγκατάσταση ενός ραδιοτηλεφώνου βάσεως.

Μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το άρθρο 5 του ΠΔ 156/10.4.1990, δικαίωμα εγκατάστασης ραδιοτηλεφώνου C.B.  με άδεια Α! κατηγορίας συνοπτικά έχουν:

1. Ενώσεις Προσώπων, δηλαδή Σύλλογοι.

2. Άτομα που κατοικούν σε απομονωμένες αγροτικές κατοικίες, σε
    απομονωμένες κατοικίες σε νησιά, ορεινές περιοχές, και σε Μονές όταν
    βεβαιώσει ο ΟΤΕ ή η Τοπική αυτοδιοίκηση, ότι η τηλεφωνική
    επικοινωνία τους είναι δύσκολη ή αδύνατη.

3. Σε Συλλόγους που προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης σε    
    Ανθρώπους ή Ζώα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

4. Τέλος αδειοδοτούνται για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες, ομάδες
    ατόμων οι οποίοι ασχολούνται  προσωρινά με  κοινωφελές έργο ή
    εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

Οι γραμμές που ακολουθούν λοιπόν απευθύνονται σε όλους αυτούς που μπορούν βάση του ΠΔ, και ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα ραδιοτηλέφωνο C.B. βάσεως.

Όλοι οι υπόλοιποι που δεν είμαστε μοναχοί, δεν κατοικούμε στις βουνοκορφές και τα λαγκάδια, ο δήμαρχος ή ο διευθυντής του  ΟΤΕ δεν βεβαιώνει ότι η επικοινωνία μας μπορεί να γίνει μόνο με σύννεφα καπνού, δεν τα πάμε καλά με τα κοινωφελή έργα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ή αντικειμενικά δεν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε ανθρώπους και ζώα, θα περιμένουμε να αλλάξει κάποτε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούμε και εμείς να εγκαταστήσουμε στο σπίτι μας ένα νόμιμο ραδιοτηλέφωνο C.B, γιατί απλά είμαστε Έλληνες πολίτες και δεν διαφέρουμε σε τίποτε από τους πολίτες των άλλων κρατών.

Η γνωριμία με το ραδιοτηλέφωνο C.B. βάσης.

Το ραδιοτηλέφωνο βάσης C.B. είναι μια αυτόνομη επικοινωνιακή συσκευή, η οποία αντλεί την ηλεκτρική ισχύ που απαιτεί για την λειτουργία της απευθείας από το δίκτυο της πόλης, ακριβώς όπως γίνεται με την τηλεόραση, το ψυγείο, ή το ηχοσύνολο μας.


Έγχρωμή οθόνη TFT και συνεργασία με Η/Υ μέσω θύρας USB, η αιχμή της τεχνολογίας στη διάθεση του σύγχρονου C.B-er.

Η αισθητική της σχεδίασης της είναι συνήθως κοινά αποδεκτή και εναρμονίζεται με όλους τους χώρους, ενώ τα χειριστήριά της είναι άνετα και εργονομικά σχεδιασμένα. Το ή τα όργανα ελέγχου που διαθέτει είναι φωτιζόμενα και οι ενδείξεις συνήθως πολύχρωμες, ώστε να είναι άμεσα και εύκολα αντιληπτές από τον χειριστή.

Σύγχρονο, αλλά «κλασσικής» σχεδίασης ραδιοτηλέφωνο βάσης C.B.


Έγχρωμή οθόνη TFT αφής  σύγχρονου ραδιοτηλεφώνου C.B.

Στα σύγχρονα  ραδιοτηλέφωνα βάσεως υπάρχει η τάση, τα όργανα και τα περισσότερα χειριστήρια να βρίσκονται σε μια οθόνη TFT αφής, η δε θύρα USB, τους επιτρέπει να αναβαθμίζουν το Firmware και το λογισμικό τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι πάντοτε επικαιροποιημένα. 

Υπάρχουν διαφόρων ειδών, κόστους, και δυνατοτήτων, ραδιοτηλέφωνα C.B. έτσι ώστε όλοι μπορούν να βρουν το κατάλληλο ραδιοτηλέφωνο που θα καλύψει τις επικοινωνιακές τους ανάγκες, αλλά δεν θα «αδειάσει» την τσέπη τους. Hi….Hi



Ραδιοτηλέφωνο βάσεως που υποστηρίζει τον συνδυασμό διαμορφώσεων AM/SSB.

Υπάρχουν ραδιοτηλέφωνα που τροφοδοτούνται μόνο από το δίκτυο πόλης, και άλλα που δέχονται και εξωτερική τάση 13.8 Volt D.C. Υπάρχουν ραδιοτηλέφωνα που υποστηρίζουν ένα mode, πχ μόνο AM ή μόνο FM. Υπάρχουν ραδιοτηλέφωνα που υποστηρίζουν συνδυασμούς διαμορφώσεων, συνήθως AΜ/FM, και AM/SSB.
Τέλος υπάρχουν και τα All Mode ραδιοτηλέφωνα βάσεως που υποστηρίζουν και τα τρία mode φωνής AM/FM/SSB με το ανάλογο βέβαια κόστος.

Στην υπηρεσία C.B radio service που υλοποιείται στην περιοχή από 26.965-27.405 ΜΗΖ δεν επιτρέπεται η διαμόρφωση CW. Είναι περιοχή για Ραδιοτηλεφωνία και μόνο.

Η βασική σύνθεση ραδιοτηλεφώνου C.B βάσεως.

Για να λειτουργήσει ένα ραδιοτηλέφωνο C.B. βάσεως απαιτούνται:

  1. Άδεια κατηγορίας Α!
  1. Ηλεκτρική ισχύς από το δίκτυο πόλης στα 220-230 Volt AC/50 HZ.
  1. Ένα μικρόφωνο βάσεως ή χειρός.
  1. Μια κεραία για την περιοχή συχνοτήτων 27 ΜΗΖ με χαμηλά στάσιμα, έως 1:1,5
  1. Μια κάθοδο χαμηλών απωλειών πχ RG-213, RG-8 κλπ. κατάλληλου μήκους.
  1. Ένας ιστός ή πύργος με ελάχιστο ύψος 3m από το έδαφος, στην ταράτσα ή τα κεραμίδια του σπιτιού.
  1. Μια καλή γείωση για λόγους αντικεραυνικής ασφαλείας.
  1. Ένα αντικεραυνικό καθόδου.

Ας δούμε λοιπόν ένα – ένα αυτά τα οκτώ στοιχεία…

Η  άδεια

Άδεια Α! κατηγορίας χορηγείται μέχρι σήμερα σύμφωνα με την παράγραφο 5, του ΠΔ. 156/10-4-1990. Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και παράβολα, καθώς και για την διαδικασία έκδοσης της άδειας, θα ενημερωθείτε από το ΚΕΠ της περιοχής σας, ή από το site του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων στο: http://www.yme.gr/index.php?tid=407. Στην ίδια σελίδα υπάρχουν σύνδεσμοι – link για να «κατεβάσετε» τα αναγκαία έντυπα. Το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα μπορείτε να το κατεβάσετε από site του Εθνικού τυπογραφείου: http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws.

Η ηλεκτρική ισχύς

Η ηλεκτρική ισχύς για τη λειτουργία του ραδιοτηλεφώνου βάσεως παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΗ, και θα πρέπει να είναι μεταξύ 220-230 Volt. Μετρήστε τον ρευματοδότη – πρίζα, στον οποίο θα συνδέσετε το καλώδιο «ρεύματος» του ραδιοτηλεφώνου σας, και αν βρείτε μεγάλη απόκλιση καλέστε έναν ηλεκτρολόγο για να σας δώσει λύση.

Αντικεραυνικό ράγας ηλεκτρικού πίνακα.



Τα ραδιοτηλέφωνα βάσεως C.B. τροφοδοτούνται είτε με 220 Volt AC, είτε με 13.8 Volt DC.

Φροντίστε να συνδέσετε το καλώδιο του ραδιοτηλεφώνου απευθείας στην πρίζα και όχι μέσα από κάποιο πολύπριζο. Η πρίζα πρέπει να χρησιμοποιείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ από το ραδιοτηλέφωνο. Αν κατοικείτε σε περιοχές που «πέφτουν» κεραυνοί φροντίστε να τοποθετηθούν στον ηλεκτρικό σας πίνακα κατάλληλα προστατευτικά. Πολλά ραδιοτηλέφωνα άφησαν την τελευταία τους «πνοή» όταν «έπεσε» κεραυνός στο καμπαναριό της πλησιέστερης εκκλησίας.


Τροφοδοτικό ειδικό για την υποστήριξη ραδιοτηλεφώνων βάσεως C.B και όχι μόνο…

Εναλλακτικά το ραδιοτηλέφωνο μπορεί να τροφοδοτηθεί με 13.8 Volt DC, από τροφοδοτικό κατάλληλο για ραδιοτηλέφωνα. Η μεταγωγή από το εναλλασσόμενο στο συνεχές γίνεται από ειδικό διακόπτη στο πίσω μέρος.
Όλα τα τροφοδοτικά του εμπορίου δεν είναι κατάλληλα για να τροφοδοτήσουν ένα ραδιοτηλέφωνο βάσεως. Το κατάλληλο τροφοδοτικό θα πρέπει να μπορεί να τροφοδοτήσει τη συσκευή ΧΩΡΙΣ να επηρεάζεται από την R.F. – ραδιοσυχνότητα, και διατίθεται από τα καταστήματα που πουλάνε ραδιοερασιτεχνικά είδη.




Γραμμικό τροφοδοτικό, κατάλληλο για Ραδιοτηλέφωνα CB. διαμόρφωσης AM/FM.


Μικρόφωνο βάσεως ή χειρός

Μικρόφωνα βάσεως κατάλληλα για ραδιοτηλέφωνα C.B.

Τα ραδιοτηλέφωνα βάσεως συνοδεύονται συνήθως από ένα μικρόφωνο χειρός, αυτό που στην ερασιτεχνική αργκό ονομάζεται «χούφτα». Τα μικρόφωνα αυτά είναι μέτριας ποιότητας και ενδεχομένως κάποια στιγμή θα το αντικαταστήσετε με ένα μικρόφωνο βάσεως.

Σε αυτήν την περίπτωση φροντίστε η σύνθετη αντίσταση εξόδου του μικροφώνου και η σύνθετη αντίσταση εισόδου του ραδιοτηλεφώνου να είναι ίδιες. Αν είναι προενισχυμένο ή έχει ρυθμιστικό της τάσης εξόδου φροντίστε η διαμόρφωσή σας να μην ξεπερνά το 80-95%, διαφορετικά το ραδιοτηλέφωνο θα έχει μια παραμορφωμένη διαμόρφωση, και κυρίως ενδέχεται να παρενοχλεί τα «διπλανά»  κανάλια.

Υπάρχουν μικρόφωνα βάσεως τα οποία έχουν ενσωματωμένα ρυθμιστικά που επιτρέπουν στον C.B-er να ρυθμίσει τη φωνή του, έτσι ώστε να ακούγεται ξεκούραστα από τον ή τους ανταποκριτές του.

Kεραία για την περιοχή των 27 ΜΗΖ.

Πανκατευθυντική κεραία βάσεως C.B.

Το καλύτερο τεχνολογικά ραδιοτηλέφωνο C.B. δεν αξίζει απολύτως τίποτε, αν δεν έχει την κατάλληλη κεραία. Η κεραία είναι το μέσον που στέλνει τα ραδιοκύματα του ραδιοτηλεφώνου μας στα ραδιοτηλέφωνα του ή των ανταποκριτών μας και το αντίστροφο.

Κεραίες υπάρχουν πολλών ειδών, αλλά στη Citizens Band οι κεραίες έχουν τυποποιηθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες πίσω. Η πλειοψηφία των ραδιοτηλεφώνων βάσεως χρησιμοποιούν κατακόρυφες πανκατευθυντικές κεραίες επειδή αυτές προσφέρουν επικοινωνία σε έναν κύκλο 360 μοιρών γύρω τους. Ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιεί κατευθυνόμενες κεραίες που επιτρέπουν επικοινωνία προς μια κατεύθυνση.


Κατευθυνόμενη κεραία βάσεως C.B.

Πανκατευθυντικές κεραίες.

Οι πανκατευθυντικές κεραίες έχουν κατακόρυφη πολικότητα, και το σήμα τους είναι πολικά 100% συμβατό με την πολικότητα των κεραιών των αυτοκινήτων και των φορητών C.B.

Το διάγραμμα της ακτινοβολίας τους φαίνεται στην επόμενη εικόνα.


Ιδανικό πολικό διάγραμμα πανκατευθυντικής κεραίας C.B.
Σύμφωνα με αυτό το διάγραμμα η ισχύς των 4, 5 ή 12 Watt του ραδιοτηλεφώνου «μοιράζεται» στις 360 μοίρες του κύκλου, και αντίστοιχα λαμβάνει σήματα ισομερώς από 360 μοίρες. Δηλαδή έχουμε ισομερώς πανκατευθυντική εκπομπή – λήψη προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Αυτή η ιδιότητα των κεραιών C.B είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλα τα σημεία του ορίζοντα με την ίδια ποιότητα σήματος.


Πανκατευθυντική κεραία για ραδιοτηλέφωνο βάσεως C.B.

Οι κεραίες βάσεως C.B. έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το εκπεμπόμενο σήμα να κινείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς την επιφάνεια της γης, ώστε να ελαχιστοποιείται η απώλεια σήματος που κινείται προς τον ουράνιο θόλο δημιουργώντας το «άχρηστο» για την υπηρεσία C.B ουράνιο κύμα. Σας υπενθυμίζω ότι οι επικοινωνίες της υπηρεσίας C.B βασίζονται στο κύμα εδάφους.

Ενδεικτική σχηματική παράσταση του κατακόρυφου διαγράμματος των τριών κυριότερων κεραιών που χρησιμοποιούν οι βάσεις των C.B. και ενδεικτική εμβέλεια κάθε κεραίας.

Αν και όλες οι πανκατευθυντικές κεραίες ραδιοτηλεφώνων βάσεως εργάζονται πολύ καλά, η εμπειρία έδειξε ότι κάποιες εργάζονται ακόμη καλύτερα! Αυτές είναι οι κεραίες που είναι εφοδιασμένες με Radial. Ο ελάχιστος αριθμός Radial είναι τρία σε διάταξη 120 μοιρών, ο συνήθης αριθμός είναι τέσσερα σε διάταξη 90 μοιρών, και τέλος υπάρχουν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν μεγαλύτερο αριθμό από τέσσερα Radial σε μια προσπάθεια να έχουν όσο το δυνατόν κυκλικότερο πολικό διάγραμμα ακτινοβολίας του σήματος. Βεβαίως υπάρχουν και οι οπαδοί των κεραιών χωρίς radial, που ισχυρίζονται ότι έχουν εξίσου καλή απόδοση, η άποψή τους είναι απόλυτα σεβαστή.


Κεραία βάσεως C.B. με 8 Radial για ακόμη καλύτερη διασπορά της ισχύος.

Όλες οι κεραίες βάσεως είναι σχεδόν προσυντονισμένες, αν ο C.B-er την συναρμολογίσει στις διαστάσεις που υποδεικνύει ο κατασκευαστής της, και τη στηρίξει σύμφωνα με τις οδηγίες του. Αμέσως μετά τη συναρμολόγηση της κεραίας και την ύψωση στον ιστό – πύργο, πρέπει να ελεγχθούν τα στάσιμα της. Τα στάσιμα κύματα είναι ο λόγος της ισχύος που στέλνει ο πομπός του ραδιοτηλεφώνου στο κεραιοσύστημα για εκπομπή, προς το λόγo της ισχύος που επιστρέφει πίσω στον πομποδέκτη χωρίς να εκπεμφθεί. Τα στάσιμα κύματα μετρούνται με την ενσωματωμένη στο ραδιοτηλέφωνο γέφυρα στασίμων κυμάτων, και ελλείψει αυτής από μια εξωτερική γέφυρα.

Τα στάσιμα κύματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1:1,5. Αν υπάρχει υπέρβαση, τότε επιβάλλεται ο έλεγχος και επαναρύθμιση της κεραίας έως ότου τα στάσιμα «πέσουν» κάτω από το 1:1,5 με ιδανικό το 1:1.

Με radial ή όχι, οι πανκατευθυντικές κεραίες βάσεως των ραδιοτηλεφώνων C.B είναι τεχνολογικά επιτεύγματα που παρά τις σχετικά μεγάλες διαστάσεις τους έχουν μια καταπληκτική αντοχή στον αέρα, χάρη στο ειδικό κράμα αλουμινίου που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές κεραιών.  Τις κεραίες των ραδιοτηλεφώνων σας ΔΕΝ θα τις δένετε σε κανένα σημείο τους (κυρίως στο μαστίγιο) ανεξάρτητα από το πόσο σας τρομάζει η αιώρησή τους. Δεν παθαίνουν τίποτε! Είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν ανέμους πολλών δεκάδων χιλιομέτρων χωρίς να παθαίνουν ζημιά. Αν τις δέσετε, «κόβονται»  στο σημείο πρόσδεσης. Απαραίτητα όμως θα πρέπει να στηρίξετε πολύ καλά τον ιστό, ή τον πύργο στον οποίο θα εγκαταστήσετε την κεραία.

Κατευθυνόμενες κεραίες – BEAM.

Οι κατευθυνόμενες κεραίες χρησιμοποιούνται κυρίως από C.Bers των οποίων τα σπίτια βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και η επικοινωνία τους γίνεται μέσω ανακλάσεων ή από φυσικά «περάσματα» ανάμεσα στους ορεινούς όγκους. Χρησιμοποιούνται επίσης από C.B-ers των οποίων ο/οι ανταποκριτές τους βρίσκονται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προκειμένου να έχουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και ισχύ σήματος. Τέλος χρησιμοποιούνται όταν η απόσταση μεταξύ των ραδιοτηλεφώνων βάσεως είναι οριακή με αποτέλεσμα να χρειάζεται η συγκέντρωση όλης της ακτινοβολουμένης ισχύος προς την κατεύθυνση του οριακού ανταποκριτή.


Ενδεικτικό διάγραμμα ακτινοβολίας κεραίας Yagi-Uda τριών στοιχείων.

Η χρήση κατευθυνόμενων κεραιών είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε χώρες και περιοχές υπερκορεσμένες από C.B-ers, γιατί εστιάζοντας την κεραία μας στην κεραία του ανταποκριτή μας που βρίσκεται πχ προς τον βορρά, στέλνουμε εκεί σχεδόν όλη μας την ισχύ με αποτέλεσμα οι  υπόλοιπες τρεις κατευθύνσεις να μην δέχονται καθόλου το σήμα μας ή να το δέχονται εξαιρετικά ελαττωμένο. Αυτό σημαίνει ότι οι C.B-ers αυτών των κατευθύνσεων μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι χωρίς να ενοχλούν οι μεν τους δε.

Αν και υπάρχουν πολλών ειδών κατευθυνόμενες κεραίες, στα C.B. χρησιμοποιούνται συνήθως οι Yagi-Uda με τρία ή περισσότερα στοιχεία.  Δείτε την στην επόμενη εικόνα…


Κεραία Yagi-Uda τεσσάρων στοιχείων με οριζόντια πόλωση για επικοινωνία μέσω ανακλάσεως.

Οι κατευθυνόμενες κεραίες ανεξάρτητα από το είδος τους, συγκεντρώνουν την ακτινοβολούμενη ισχύ σε ένα σημείο, εκείνο στο οποίο «κοιτάζει» ο κατευθυντήρας της κεραίας, ενώ στα πλάγια και πίσω ή εκπεμπόμενη ισχύς είναι αμελητέα. Στη λήψη, το μεγαλύτερο δυνατό  σήμα το δέχεται η κεραία από την κατεύθυνση του κατευθυντήρα, και ελάχιστες έως αμελητέες ποσότητες από το πλάι ή πίσω. Με τον τρόπο  αυτό ελαχιστοποιούνται ή εξαλείφονται τα ανεπιθύμητα σήματα από άλλα ραδιοτηλέφωνα.

Το κόστος τους σε σχέση με τις πανκετευθυντικές είναι συνήθως μεγαλύτερο και απαιτείται η χρήση rotor-α για την περιστροφή της. Η πολικότητά της κανονικά είναι κατακόρυφη, δηλαδή τα στοιχεία της θα βρίσκονται κάθετα προς τη γη, αλλά σε περιπτώσεις επικοινωνίας από ανάκλαση,  η οριζόντια πόλωση έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Στην οριζόντια πόλωση τα στοιχεία της κεραίας είναι τοποθετημένα οριζόντια σε σχέση με τη γη.

Στην Ελλάδα με βάση το άρθρο 3, παράγραφος 6, του ΠΔ 156/10-4-1990 δικαίωμα εγκατάστασης κατευθυνόμενων κεραιών έχουν ΜΟΝΟ οι σύλλογοι C.B! Δείτε….

Επομένως ΔΕΝ έχουν δικαίωμα εγκατάστασης κατευθυνόμενης κεραίας:

1. Τα άτομα που κατοικούν σε απομονωμένες αγροτικές κατοικίες, σε απομονωμένες κατοικίες σε νησιά, ορεινές περιοχές, και σε Μονές έστω και αν βεβαιώσει ο ΟΤΕ ή η Τοπική αυτοδιοίκηση, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία τους είναι δύσκολη ή αδύνατη.

2. Οι Σύλλογοι που προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης σε   
    Ανθρώπους ή Ζώα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

3. Όσες ομάδες ατόμων  ασχολούνται  προσωρινά με  κοινωφελές έργο ή
    εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και αδειοδοτούνται για χρονικό
    διάστημα έως 6 μηνών.

Φυσιολογικά η επιλογή της κεραίας είναι δικαίωμα του C.B-er, ο οποίος θα πρέπει να επιλέξει την καλύτερη δυνατή κεραία για να καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες, διαφορετικά τι νόημα έχει να έχει ένα ραδιοτηλέφωνο C.B.βάσης,  όταν λόγω ακαταλληλότητας της κεραίας του δεν μπορεί να καλύψει τις επικοινωνιακές  ανάγκες του C.B-er;


Η κατευθυνόμενη θρυλική κεραία του C.B-1 στην Καλλιθέα, ίσως οι C.B-ers «κάποιας» ηλικίας την θυμούνται.

Η διάταξη αυτή είναι κομμένη και ραμμένη – φωτογραφική διάταξη -  για την πριμοδότηση των συλλόγων C.B, και δεν έχει καμιά σχέση με την καθημερινή τεχνική πραγματικότητα, και να γιατί……

Φανταστείτε μια απομονωμένη κατοικία ή Μονή, σε μια ορεινή περιοχή με δύσκολη ή αδύνατη τηλεφωνική σύνδεση, περιστοιχισμένη από ορεινούς όγκους. Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται μια κατευθυνόμενη κεραία ώστε να εστιάσουν τη μικρή ισχύ των 4 – 12 Watt στο σημείο εκείνο, από όπου το σήμα τους θα βρει είτε μια «φυσική» διέξοδο ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους, είτε από ανάκλαση που θα το απεγκλωβίσει  από τους ορεινούς όγκους και θα φέρει σε επικοινωνία με τον «έξω κόσμο» τους Μοναχούς ή τους απομονωμένους πολίτες.

Έ λοιπόν, σε αυτούς τους ανθρώπους το ΠΔ επιτρέπει να εγκαταστήσουν ραδιοτηλέφωνο βάσης, αλλά με μια κεραία – πανκατευθυντική - που δεν θα τους επιτρέψει να επικοινωνήσουν ποτέ με τον «έξω κόσμο»! Δηλαδή είναι δώρο – άδωρο. Είναι προφανές ότι αυτό το άρθρο έχει γραφτεί από κάποιο άνθρωπο που δεν έχει έστω και στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις επικοινωνίας. Ας ελπίσουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα C.B. όπου, όταν, και εάν γραφτεί, να γραφτεί από τεχνικούς.

Η χρησιμοποίηση κατευθυνόμενων κεραιών προσφέρει επικοινωνία με την ελάχιστη διασπορά ισχύος, κατευθύνοντας την ισχύ του ραδιοτηλεφώνου μόνο προς την κατεύθυνση του επιθυμητού ανταποκριτή. Με τον τρόπο αυτό το κανάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερες ομάδες C.B-ers ταυτόχρονα.

Όπως συμβαίνει με τις πανκατευθυντικές κεραίες κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης θα πρέπει να ακολουθηθούν με θρησκευτική ευλάβεια, οι οδηγίες του κατασκευαστή, και η ανάρτησή της σε ιστό ή πύργο θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του.

Ο έλεγχος των στασίμων είναι το πρώτο μέλημα μετά την ανύψωση της κατευθυνόμενης κεραίας, καθώς και η στήριξη του ιστού με πρότονους.

Κάθοδος χαμηλών απωλειών.

Όσο σημαντική είναι η κεραία για τη σωστή λειτουργία του ραδιοτηλεφώνου C.B. άλλο τόσο σημαντική είναι η κάθοδος που θα οδηγήσει τη μικρή ισχύ των 4-12 Watt στην κεραία, ή αντίστροφα το λαμβανόμενο σήμα από την κεραία στο ραδιοτηλέφωνο.


Ασύμμετρη – ομοαξονική  κάθοδος 50ΩΜ.

Η κάθοδος είναι το φυσικό μέσο, μέσω του οποίου το ραδιοτηλέφωνο C.B. στέλνει το διαμορφωμένο σήμα του για εκπομπή στην κεραία. Είναι προφανές ότι όσο μικρότερες απώλειες έχει, τόσο μεγαλύτερη ισχύς θα φθάσει στην κεραία να εκπεμφθεί.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορες κάθοδοι, με διαφορετικές τιμές και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το τι θα αγοράσει ο καθένας είναι προσωπικό του θέμα. Εγώ θα προτείνω σε όλους όσους δεν έχουν την παραμικρή γνώση γύρω από τις καθόδους να προτιμήσουν το RG-213, ή το RG-8. Είναι κάθοδοι δοκιμασμένες για πολλά – πολλά χρόνια στη Citizen Band (και όχι μόνο…) με εξαιρετική απόδοση.

Πάρα πολλοί θα σας πουν ότι είναι ακριβές, δύσκαμπτες, ότι αντέχουν εκατοντάδες Watt ενώ τα C.B έχουν μόλις 4 – 12 Watt και ότι θα «πετάξετε» πολλά χρήματα για το τίποτε. Θα σας προτείνουν ενδεχομένως καθόδους λεπτότερες και οικονομικότερες με διάφορα επιχειρήματα. Η απόφαση είναι δική σας.

Ανεξάρτητα από ποια κάθοδο θα χρησιμοποιήσετε, εκείνο το οποίο σας ενδιαφέρει είναι η συνολική απώλεια ισχύος που εισάγει να είναι μικρότερη από 3 dB. Αν η απώλεια που εισάγει είναι μεγαλύτερη, τότε η ισχύς που θα εκπέμπεται θα είναι υπερβολικά μικρή.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η αναλογία ισχύος προς απώλειες.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΘΟΔΟΥ ΣΕ dB
ΙΣΧΥΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ
0 dB
4 Watt AM-FM/12 Watt SSB
3 dB
2 Watt AM-FM / 6 Watt SSB
6 dB
1 Watt AM-FM / 3 Watt SSB
9 dB
0.5 Watt AM-FM / 1.5 Watt SSB
12 dB
0.25 Watt AM-FM / 0.75 Watt SSB

Στην περιοχή της Citizens Band δεν νοείται επικοινωνία με ισχύ μικρότερη του 0.5 Watt, αν και υπάρχουν φορητά με ισχύ 250 mWatt. Πώς υπολογίζουμε με έναν απλοϊκό τρόπο, αλλά με καλή ακρίβεια, την απώλεια της καθόδου που επιλέξαμε;

Κάθε κάθοδος συνοδεύεται από ένα φύλλο τεχνικών χαρακτηριστικών στο οποίο αναφέρεται η σύνθετη αντίσταση της, στα C.B. οι αποδεκτές κάθοδοι είναι στα 50ΩΜ, και η απώλεια της ανά 100 πόδια, δηλαδή πόσα dB απώλεια εισάγει στο σήμα του ραδιοτηλεφώνου ανά 30.48m.

Και το RG-213 και το RG-8 έχουν αντίσταση 50ΩΜ, οι δε απώλειες που έχουν στους 27 ΜΗΖ ανά 30,4m είναι 0,86 και 0,75dB αντίστοιχα. Ο μέσος όρος τους δηλαδή είναι 0,8 dB/30.48m. Αν θυμάστε 0.8 dB ανά 30m μπορείτε με την απλή μέθοδο των τριών να υπολογίσετε τις απώλειες και των δύο καθόδων με πολύ μικρή απόκλιση. Για παράδειγμα:

Έστω ότι κατοικείτε στον πρώτο όροφο 7όροφης πολυκατοικίας και χρειάζεστε 40m κάθοδο RG8 ή RG213 πόση απώλεια θα έχετε;
Αφού η μέγιστη αποδεκτή απώλεια ισχύος είναι τα 3dB και η κάθοδος σας εισάγει μόλις 1dB, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το ραδιοτηλέφωνό σας θα εργάζεται «μια χαρά.»

Για λόγους πληρότητας του άρθρου, σας παραθέτω έναν πίνακα με την απώλεια της ισχύος του ραδιοτηλεφώνου σε σχέση με την εξασθένηση που εισάγει η κάθοδος.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΘΟΔΟΥ
ΙΣΧΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ
0 dB
4 Watt
0.5 dB
3.5 Watt
1 dB
3 Watt
1.5 dB
2.8 Watt
2 dB
2.5 Watt
2.5 dB
2.3 Watt
3 dB
2 Watt

Και μερικές πρακτικές συμβουλές:

  1. Αγοράζετε καθόδους με «πυκνό» πλέγμα, ή με διπλό θώρακα, ένα φύλλο χαλκού και γύρω του πλέγμα.
  1. Χρησιμοποιείστε Connector-ες επάργυρους αν το αντέχει η τσέπη σας, και πάντοτε θα κολλάτε και την «ψίχα» του καλωδίου, ΚΑΙ τον εξωτερικό θώρακα – μπλεντάζ. Μην χρησιμοποιείτε Connector-ες στους οποίους το μπλεντάζ απλά βιδώνεται, το βίδωμα είναι πηγή χιλιάδων κακών προβλημάτων. Κολλάτε ΚΑΙ την ψίχα, ΚΑΙ το μπλεντάζ, και δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ κανένα πρόβλημα.
  1. Η κάθοδος θα πρέπει να δένεται με πλαστικά  «δεματικά»  ή να στερεώνεται με μαύρη μονωτική ταινία επάνω στον σωλήνα-πύργο της κεραίας. ΠΟΤΕ μην την αφήνετε  χαλαρή να «ανεμίζει».
  1. Μην το στρίβεται σε «βιρίνες» και μην το «τσακίζετε», οι βιρίνες δημιουργούν πηνία αέρος που ακτινοβολούν, τα τσακίσματα τραυματίζουν την κάθοδο και μεταβάλουν τη σύνθετη αντίστασή της.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κάθοδος θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο μήκος πχ 11m, 22m κλπ. ώστε το κεραιοσύστημα να μην έχει στάσιμα κύματα. Αυτό είναι λάθος, χρησιμοποιείστε την ελάχιστη δυνατή κάθοδο που χρειάζεται η εγκατάστασή σας ώστε να έχετε την ελάχιστη δυνατή απώλεια. Μια κεραία με προσαρμοσμένη είσοδο στα 50 ΩΜ, συνδεδεμένη σε κάθοδο 50 ΩΜ δεν δημιουργεί στάσιμα κύματα. Αν η κεραία σας δεν παρουσιάζει αντίσταση 50ΩΜ λόγω κακής ρύθμισης, τότε το σύστημα κάθοδος-κεραία δεν είναι προσαρμοσμένο και ισορροπημένο με αποτέλεσμα το μήκος της καθόδου να «παίζει» ρόλο ρυθμιστή στην τιμή των στασίμων κυμάτων.

Antenna tuner, Wattmeter, SWR meter κλπ. Συντονίζετε την κεραία, και βλέπετε την ίδια στιγμή την ισχύ, τα στάσιμα και όχι μόνο…

Σε μια τέτοια περίπτωση, επανασυντονίστε την κεραία ώστε τα στάσιμα να κατεβούν στο 1:1 ή πολύ κοντά σε αυτό. Αν  αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε ένα antenna tuner για να «ρίξετε» τα στάσιμα, και μην πειράξετε  το μήκος της καθόδου, η οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Ιστός ή πύργος στήριξης της κεραίας.

Βάσεις στήριξης ιστών για κεραίες βάσεως.

Οι κεραίες των ραδιοτηλεφώνων C.B. στηρίζονται είτε σε μεταλλικούς ιστούς, είτε σε μεταλλικούς πύργους. Και για τα δύο μέσα στήριξης – ανύψωσης της κεραίας πρέπει έχουν ένα ελάχιστο ύψος στήριξης από το έδαφος – ταράτσα 3m.

Ο γενικός κανόνας είναι οι κεραίες να ανυψώνονται όσο το δυνατό ψηλότερα από το έδαφος – ταράτσα ώστε:
1. Να ελαχιστοποιούνται  οι απώλειες από την απορρόφηση του εδάφους,
    ή από τα γειτονικά μεταλλικά αντικείμενα.
2. Να ελαχιστοποιείται η ανακλώμενη πίσω στην κεραία ισχύς από το
    έδαφος και τα γειτονικά αντικείμενα.
3. Να αυξηθεί ο φυσικός και ραδιοηλεκτρικός ορίζοντας της κεραίας και
    άρα η εμβέλεια του ραδιοτηλεφώνου.
4. Να βρίσκεται μακριά από οποιοδήποτε άτομο θα μπορούσε ηθελημένα ή
    όχι, να έρθει σε επαφή μαζί της είτε βραχυκυκλώνοντας την, είτε
    προκαλώντας της φθορά.

Σε κάθε περίπτωση, ιστός και πύργος θα πρέπει να είναι στερεά συνδεδεμένα στο σπίτι με ειδικές βάσεις και «στριφώνια», ή αν θα στερεωθούν στο έδαφος, αυτό θα πρέπει να γίνει σε τσιμεντένια βάση που θα θεμελιωθεί σε βάθος τουλάχιστον ενός μέτρου μέσα στο έδαφος και ελάχιστου βάρους 70-100 Kgr–κιλών.

Απαραίτητο είναι να χρησιμοποιήσετε αντηρίδες για να δώσετε μεγαλύτερη αντοχή στο σύστημα. Οι αντηρίδες θα πρέπει να είναι είτε τρεις σε διάταξη 120 μοιρών και η μία τουλάχιστον από αυτές θα «κοιτάζει» τον βοριά, είτε τέσσερις σε διάταξη 90 μοιρών οπότε θα τις προσανατολίσετε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ιστός και πύργος θα πρέπει να είναι από αλουμίνιο, ή από οποιοδήποτε σκληρό μέταλλο με αντισκωρική προστασία, και πολύ καλά γειωμένα είτε στη θεμελιακή γείωση του σπιτιού – πολυκατοικίας, είτε σε μια γείωση που θα σας φτιάξει ένας ηλεκτρολόγος με συνολική αντίσταση γείωσης έως 0,5 ΩΜ.

Γείωση

Η πλειοψηφία όσων διαβάζουν αυτές τις γραμμές θα χαμογελάσει πλατιά. Γείωση σε ραδιοτηλέφωνο C.B; μα που ζει ο άνθρωπος; Και δεν έχουν άδικο, εδώ οι ερασιτεχνικοί σταθμοί δεν χρησιμοποιούν γείωση που έχουν πολύ πιο σύνθετες εγκαταστάσεις και σαφώς μεγαλύτερη ισχύ, και θα γειώσουμε ένα ραδιοτηλέφωνο C.B;

Ας δούμε λοιπόν τα  πράγματα πως έχουν:

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ραδιοτηλεφώνων C.B. βάσεως δεν τα έχουν εφοδιάσει με τον ειδικό ακροδέκτη της γείωσης για πολλούς λόγους.
Πρώτα  - πρώτα γιατί τα ραδιοτηλέφωνα μέσω του μετασχηματιστή τροφοδοσίας έχουν πλήρη γαλβανική απομόνωση από το δίκτυο πόλεως. Δεύτερο γιατί η χαμηλή τάση των 13.8 Volt σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κινήσει ένα επικίνδυνο ρεύμα για τον άνθρωπο ή τα οικόσιτα
ζώα. Τρίτον γιατί οι κεραίες βάσεως των ραδιοτηλεφώνων C.B. είτε έχουν radial είτε πηνίο προσαρμογής, οπότε δεν έχουν ανάγκη κάποιου είδους γείωσης στο φυσικό χώμα για να εργαστούν. Επομένως όλα δείχνουν ότι ένα ραδιοτηλέφωνο βάσεως εργάζεται άψογα χωρίς τη γείωση, και έτσι είναι, αλλά….

Υπάρχουν δύο λόγοι που η πείρα διδάσκει ότι καλό είναι να γειωθεί το ραδιοτηλέφωνο:

 Ρεύματα εδάφους.

Είναι τα ρεύματα αγωγιμότητας ή μετατοπίσεως, συνήθως μετατοπίσεως, που δημιουργεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της κεραίας βάσεως του ραδιοτηλεφώνου, κατά τη διέλευσή του επάνω από το έδαφος-θάλασσα.

Σχηματική παράσταση διάδοσης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ραδιοτηλεφώνου C.B. παράλληλα με το έδαφος.

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο κινούμενο στην επιφάνεια του εδάφους δημιουργεί στο χώμα αντίστοιχης συχνότητας ρεύματα αγωγιμότητας ή μετατοπίσεως, στα C.B. συνήθως μετατοπίσεως. Όσο μεγαλύτερης έντασης είναι τα ρεύματα εδάφους, τόσο μεγαλύτερη εμβέλεια έχει το σήμα του ραδιοτηλεφώνου μας. Γειώνοντας το ραδιοτηλέφωνο μας, αυτόματα γειώνουμε ΑΜΕΣΑ και γαλβανικά και τα Radial της κεραίας μας ή το πηνίο προσαρμογής της,  με αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης των ρευμάτων εδάφους και άρα αυξάνουμε την εμβέλεια του ραδιοτηλεφώνου μας.


Ηλεκτρόδιο γείωσης.

Τώρα το πόσο αυξάνεται χιλιομετρικά η εμβέλεια, και αν αξίζει το κόστος μιας τέτοιας κίνησης, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί γιατί   οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το ένα ραδιοτηλέφωνο είναι τελείως διαφορετικές από τις συνθήκες που εργάζεται κάποιο άλλο. Μια δοκιμή πάντως θα σας λύσει την απορία.


Αντικεραυνική προστασία.

Ο κεραυνός είναι ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, το οποίο τρομάζει τους ανθρώπους από την εποχή που είναι παιδιά έως τα βαθειά τους γεράματα και όχι άδικα. Είναι μια βίαιη και καταστροφική εκτόνωση των ηλεκτρικών φορτίων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα επάνω σε ένα ψηλό αντικείμενο στη γη, πχ σε ένα δέντρο, καμπαναριό ή ακόμα – ακόμα και σε μια κεραία.

Δεν υπάρχει προστασία από απευθείας κτύπημα κεραυνού σε μια κεραία, οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένης και της κεραίας βάσεως ενός ραδιοτηλεφώνου C.B.

Αν «πέσει» έπεσε, η ζημιά έγινε, τέλος. Η μόνη θεωρητική περίπτωση να αντιμετωπιστεί ο κεραυνός είναι το αλεξικέραυνο, για όποιον μπορεί να αντέξει το κόστος του, αλλά και σε αυτή την περίπτωση κανένας δεν εγγυάται ότι δεν θα καταστραφεί το ραδιοτηλέφωνο C.B και τα παρελκόμενα του, από τις υψηλές τάσεις που επάγονται επάνω τους.


Αντικεραυνικό καθόδου.

Παρόλα αυτά, η ύπαρξη μιας γείωσης συνδεδεμένης ΑΜΕΣΑ στον ιστό ή στον πύργο της κεραίας βοηθά να αποφύγουμε τα χειρότερα δίνοντας μια ΑΜΕΣΗ διέξοδο στη γη για τα ηλεκτρικά φορτία του κεραυνού. Ευτυχώς σπάνια έχουμε άμεσα κεραυνικά κτυπήματα σε κεραίες, ειδικά όταν αυτές βρίσκονται εγκατεστημένες μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Μεγάλη βοήθεια στην προστασία του ραδιοτηλεφώνου δίνουν τα αντικεραυνικά καθόδου, τα οποία τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον Connector-α εξόδου του ραδιοτηλεφώνου. Αν μετά την έξοδο του ραδιοτηλεφώνου είναι συνδεδεμένα διάφορα παρελκόμενα όπως:

Προενισχυτής, antenna tuner, βαττόμετρο κλπ, το αντικεραυνικό καθόδου τοποθετείται στην έξοδο του τελευταίου παρελκόμενου, ώστε να προστατευθεί το σύνολο των παρελκομένων και το ραδιοτηλέφωνο.

Το αντικεραυνικό καθόδου είναι ένας μηχανισμός ο οποίος περιέχει αέριο το οποίο αν δεχθεί μια τάση (συνήθως) μεγαλύτερη από 250 Volt, ιονίζεται δημιουργώντας ένα βραχυκύκλωμα μεταξύ της ψίχας της καθόδου και της γείωσης, στέλνωνας τα ηλεκτρικά φορτία στη γείωση,  προφυλάσσοντας έτσι το ραδιοτηλέφωνο και τον εξοπλισμό του.

Για να λειτουργήσει όμως απαιτεί την ύπαρξη μια καλής γείωσης, στην οποία θα διοχετευθούν τα ηλεκτρικά φορτία. Αν δεν υπάρχει γείωση το προστατευτικό ΔΕΝ λειτουργεί. Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ΧΟΝΔΡΟ μονόκλωνο καλώδιο, όσο μπορεί να δεχθεί ο ειδικός ακροδέκτης της γείωσης του αντικεραυνικού καθόδου. Ούτε μεγαλύτερο, ούτε μικρότερο.

Παρελκόμενα.

Τα παρελκόμενα είναι συσκευές οι οποίες μεγιστοποιούν την απόδοση ενός ραδιοτηλεφώνου C.B, χωρίς αυτό να αλλοιώνει  τις βασικές του προδιαγραφές. Πχ ισχύς εξόδου, διαμόρφωση κλπ.

Τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα παρελκόμενα είναι:

Βαττόμετρο – Watt meter

Βαττόμετρο και γέφυρα στασίμων κυμάτων.

Το βαττόμετρο επιτρέπει στον C.B-er να ελέγχει την ισχύ που στέλνει το ραδιοτηλέφωνο στην κεραία. Είναι από τα πλέον χρήσιμα παρελκόμενα
γιατί επιτρέπει στον C.B-er να έχει ΑΜΕΣΗ οπτική παράσταση για οποιαδήποτε ανωμαλία συμβεί στην ισχύ εξόδου. Συνήθως συνυπάρχει με τη γέφυρα στασίμων κυμάτων.

Γέφυρα στασίμων κυμάτων

Η γέφυρα στασίμων κυμάτων δείχνει στον C.B.-er το λόγο της ισχύος που στέλνει το ραδιοτηλέφωνο στο κεραιοσύστημα, προς το λόγο της ισχύος που επιστρέφει χωρίς να ακτινοβοληθεί πίσω στο ραδιοτηλέφωνο.
Στην ουσία μας δείχνει το πόσο καλά είναι προσαρμοσμένο το σύστημα Ραδιοτηλέφωνο < - > κάθοδος <-> κεραία.
Όσο πιο κοντά στο 1:1 βρίσκονται τα στάσιμα, τόσο καλύτερη προσαρμογή έχουμε και άρα τόσο μεγαλύτερη ισχύ ακτινοβολεί η κεραία.
Συνήθως συνυπάρχει με το βαττόμετρο.

Antenna tuner – Antenna matcher


Antenna matcher για τους 27 ΜΗΖ.

Πρόκειται για ένα παρελκόμενο το οποίο αποκαθιστά την ισορροπία μεταξύ κεραιοσυστήματος και ραδιοτηλεφώνου, με σκοπό τη μεταβίβαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ισχύος από το ραδιοτηλέφωνο C.B στην κεραία. Το σημαντικότερο όμως είναι η προστασία της βαθμίδας εξόδου του ραδιοτηλεφώνου από βλάβη ή καταστροφή.

Antenna tuner υπάρχουν «χειροκίνητα» και αυτόματα. Συνήθως οι C.B-ers χρησιμοποιούν τα χειροκίνητα, επειδή συντονίζουν ένα και μοναδικό κεραιοσύστημα, που μόνιμα εργάζεται στην περιοχή των 27 ΜΗΖ. Το μέγεθός τους είναι μικρό επειδή η ισχύς που διαχειρίζονται είναι πολύ μικρή, είναι σχετικά χαμηλής τιμής και πολλές φορές συνυπάρχουν με την γέφυρα στασίμων κυμάτων και το βαττόμετρο.


Αυτόματο Antenna tuner, με απλούστατο χειρισμό.




Μετρητής διαμορφώσεως.


Συχνόμετρο, βαττόμετρο, γέφυρα στασίμων, μετρητής διαμορφώσεως.

Είναι ένα πολύτιμο όργανο το οποίο μας δείχνει το βαθμό διαμορφώσεως ενός ραδιοτηλεφώνου. Ειδικά όσοι C.B,-ers έχουν λόγο να χρησιμοποιήσουν  προενισχυμένο μικρόφωνο θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν ώστε το ποσοστό της διαμόρφωσης να μην ξεπερνά ποτέ το 80 – 95%.

Προενισχυτής λήψης σημάτων.



Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα περιφερειακά ενός ραδιοτηλεφώνου C.B. αφού ενισχύει τα αδύνατα σήματα έτσι ώστε να γίνουν «ακουστά» από τον C.B-er. Η χρήση του είναι επιβεβλημένη σε περιπτώσεις σημάτων τα οποία είναι ακατάληπτα, και τα οποία αφού ενισχυθούν από τον προενισχυτή γίνονται απολύτως κατανοητά.

Φίλτρο TVI


Φίλτρο καταστολής αρμονικών.

Είναι ένα περιφερειακό ιδιαίτερα σημαντικό όταν ο/οι γείτονες έχουν χαμηλής ποιότητας τηλεοπτικούς δέκτες με απορυθμισμένες τις εσωτερικές τους κυματοπαγίδες, ή αγείωτους  τηλεοπτικούς – ραδιοφωνικούς ενισχυτές, ή φθαρμένη καλωδίωση διανομής τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σήματος κλπ.

Πρόκειται δηλαδή για το μέσο, το οποίο καλύπτει την ανικανότητα ηλεκτρομαγνητικής ατρωσιάς ορισμένων συσκευών ή καλωδιώσεων απέναντι στην ραδιοσυχνότητα. Ίδιο πρόβλημα έχουν και οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί, τα ειδικά ραδιοδίκτυα κ.λ.π.


Χαμηλοπερατό φίλτρο κατάλληλο για ραδιοτηλέφωνα βάσης C.B. με προδιαγραφές CE.

Οι συσκευές βάσεως ραδιοτηλεφώνων C.B δεν παρενοχλούν καμιά συσκευή με προδιαγραφές CE, αλλά και καμιά συσκευή ή σύστημα  το οποίο έχει εγκατασταθεί σωστά. Ειδικά τώρα που τα αναλογικά τηλεοπτικά σήματα έχουν αντικατασταθεί με ψηφιακά, είναι αδύνατο τεχνικά να υπάρξει οποιαδήποτε ενόχληση. Το ίδιο ισχύει με τα συστήματα CCTV, τα ασύρματα τηλέφωνα DECT κλπ.

Παρόλα αυτά, καλό είναι να υπάρχει συνδεδεμένο στην έξοδο του ραδιοτηλεφώνου για προληπτικούς λόγους. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι η τελευταία φορά που είδα να ενοχλείται τηλεοπτικός δέκτης ήταν το 1981, πριν από 33 χρόνια!! εξαιτίας των φθαρμένων καλωδιώσεων και των οξειδωμένων ακροδεκτών του ενισχυτή κεραίας. Το C.B. πάντως δεν είχε καμιά ευθύνη, και μιλάμε για 33 χρόνια πριν!

Φίλτρα DSP

Είναι εξωτερικά ψηφιακά φίλτρα που συνδέονται μεταξύ της εξόδου για εξωτερικό μεγάφωνο – ακουστικά του ραδιοτηλεφώνου, και ενός μεγαφώνου, ή εμπεριέχεται σε ένα εξωτερικό ενεργό μεγάφωνο.

Σκοπός αυτών των φίλτρων είναι να καταστείλουν το θόρυβο του καναλιού και να αναδείξουν τη φωνή του ανταποκριτή μας.
Σύγχρονο εξωτερικό φίλτρο DSP, με ενσωματωμένο ενισχυτή 10 Watt.

Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα περιφερειακά που μπορεί να εγκαταστήσει ο C.B-er στο ραδιοτηλέφωνό του, με άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα. Διαμορφωμένα σήματα που «σκεπάζει» ο θόρυβος του καναλιού, «καθαρίζουν» σε ποσοστό  ακόμη και 100%. Εγώ τα λατρεύω!


Εξωτερική μονάδα DSP.

Διαχωριστές φάσεως σήματος – προεπιλογείς.


Αναλογικός καταστολέας θορύβου του καναλιού.

Ένας άλλος τρόπος για να μειωθεί ο θόρυβος του καναλιού, είναι οι διαχωριστές φάσεως σήματος – προεπιλογείς. Πρόκειται για πολύ μελετημένες συσκευές οι οποίες καταστέλλουν το μεγαλύτερο μέρος του θορύβου του καναλιού με αναλογικά μέσα, επιδρώντας στον ίδιο το λαμβανόμενο θόρυβο, και το σήμα του ανταποκριτή μας.

Το αποτέλεσμα των συσκευών αυτών είναι η δραστική μείωση του θορύβου του καναλιού και η «αποκάλυψη» του σήματος του ανταποκριτή μας. Οι συσκευές αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν έχουμε αυξημένο θόρυβο στο κανάλι λόγω τροποσφαιρικής και ιονοσφαιρικής διάδοσης.


H σύνδεση του αναλογικού καταστολέα θορύβου με ραδιοτηλέφωνο – κεραία.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι συσκευές αυτές συνδέονται ΠΑΝΤΟΤΕ μεταξύ της εξόδου του ραδιοτηλεφώνου και του antenna tuner, διαφορετικά κινδυνεύουν να υποστούν βλάβη, ειδικά στις περιπτώσεις όταν τα στάσιμα κύματα «ανεβούν» πάνω από 2:1.


Καταστολέας οποιοδήποτε τύπου «ηλεκτρικού» θορύβου, όπως από Computer, γραμμές της ΔΕΗ κλπ.

Για να εργαστούν αυτοί οι αναλογικοί καταστολείς θορύβου απαιτούν την ύπαρξη δύο κεραιών, μιας κεραίας λήψεως και μιας κεραίας αναφοράς. Συγκρίνοντας τη φάση του λαμβανομένου σήματος και του λαμβανομένου θορύβου, αναδεικνύουν το λαμβανόμενο σήμα, καταστέλλοντας τη στάθμη του θορύβου. Επομένως πριν παραγγείλετε μια τέτοια συσκευή βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταστήσετε μια δεύτερη βοηθητική κεραία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

Εξωτερικά μεγάφωνα.

Πρόκειται για τα πιο παλιά αξεσουάρ – accessories στο χώρο της ραδιοτηλεφωνίας και σκοπός τους είναι να δώσουν έναν ποιοτικότερο ήχο από τον ήχο του ενσωματωμένου στο ραδιοτηλέφωνο μεγαφώνου. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, ό,τι πληρώνεις… παίρνεις. Υπάρχουν απλώς ποιοτικά μεγάφωνα, αλλά και μεγάφωνα με κάποια στοιχειώδη κυκλώματα παθητικών φίλτρων. Υπάρχουν μεγάφωνα με ενσωματωμένα ενεργά αναλογικά φίλτρα – όχι DSP κλπ.



Τα εξωτερικά μεγάφωνα των ραδιοτηλεφώνων C.B. αναπαράγουν συγκεκριμένο εύρος ζώνης συχνοτήτων.

Προσέξτε το εξής, όλα τα εξωτερικά μεγάφωνα ΔΕΝ είναι κατάλληλα για να αναπαραγάγουν σωστά τη φωνή που έχει υποστεί ραδιοτηλεφωνική επεξεργασία, ξεκινώντας από την κάψα του μικροφώνου, και τελειώνοντας στην έξοδο του διαμορφωτή του ραδιοτηλεφώνου.

Το μεγάφωνο θα πρέπει να αναπαραγάγει τις συχνότητες μεταξύ 300 ΗΖ έως 3 ΚΗΖ, υποβαθμίζοντας όλες τις άλλες. Με τον τρόπο αυτό έχουμε πολύ καλή αναπαραγωγή της φωνής του ανταποκριτή μας, και περιορισμό των κάθε είδους ανεπιθύμητων θορύβων.

Τα Ραδιοτηλέφωνα CB mobile σαν σταθμοί βάσεως.


Ραδιοτηλέφωνο Mobile σε «θήκη» που το μετατρέπει σε βάσεως.

Αν για διαφόρους λόγους ο C.B-er δεν έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει ένα ραδιοτηλέφωνο βάσεως στο σπίτι του, μπορεί να εγκαταστήσει ένα ραδιοτηλέφωνο C.B. mobile.

Τα βασικά τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι ίδια με αυτά των ραδιοτηλεφώνων βάσεως, αλλά συνήθως έχουν χαμηλότερη τιμή, αφού δεν επιβαρύνονται με το κόστος του ενσωματωμένου τροφοδοτικού, αλλά και άλλων κυκλωμάτων,  που λόγω χώρου μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα ραδιοτηλέφωνο βάσεως, αλλά δεν χωρούν σε ένα C.B. mobile.

Στατιστικά στον κόσμο υπάρχουν εγκατεστημένα περισσότερα ραδιοτηλέφωνα mobile που εργάζονται σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως, από τα ίδια τα αυθεντικά ραδιοτηλέφωνα βάσης. Λειτουργικά το αποτέλεσμα είναι απολύτως το ίδιο, και τα φίλτρα στην έξοδο του πομπού τους είναι το ίδιο αποτελεσματικά, για το λόγο αυτό οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το ίδιο ραδιοτηλέφωνο στο αυτοκίνητο και στο σπίτι κάνοντας σημαντική οικονομία.

Στα ραδιοτηλέφωνα αυτοκινήτου – mobile συνδέονται τα ίδια περιφερειακά με τα περιφερειακά του σταθμού βάσεως, και απαραίτητα ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό 13.8 Volt με ένταση συνήθως έως 5 Ampere για  ραδιοτηλέφωνα με διαμόρφωση ΑΜ/FM, και 10 Ampere με διαμόρφωση SSB.

Στα mobile C.B. που εργάζονται σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως συνδέονται ΟΛΑ τα παρελκόμενα των Ραδιοτηλεφώνων βάσεως έτσι ώστε να επεκταθούν οι δυνατότητές τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η χρησιμοποίηση των mobile C.B σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως, έχει αποδειχθεί απολύτως επιτυχημένη σε βάθος δεκαετιών, για το λόγο αυτό ορισμένοι πρωτοπόροι κατασκευαστές τα εφοδιάζουν με θύρες σειριακής επικοινωνίας USB, ώστε να συνεργάζονται και με τον  ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού.


Τα φορητά Ραδιοτηλέφωνα σαν σταθμοί βάσεως.


Τα σύγχρονα φορητά ραδιοτηλέφωνα C.B.  έχουν πολυμορφικές ιδιότητες

Τα σύγχρονα φορητά ραδιοτηλέφωνα C.B.  έχουν πολυμορφικές ιδιότητες,  μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε σαν φορητά ραδιοτηλέφωνα περιπάτου, ορειβασίας, ψαρέματος κλπ, είτε σαν πομποδέκτες αυτοκινήτου – mobile C.B., είτε σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως – base C.B.


Το φορητό ραδιοτηλέφωνο σαν ραδιοτηλέφωνο αυτοκινήτου.
Όλα τα πολυμορφικά φορητά είναι εφοδιασμένα με ένα προσαρμογέα – adaptor-α οποίος επιτρέπει στο φορητό C.B. να τροφοδοτηθεί με 13.8 Volt DC είτε από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου, είτε από τροφοδοτικό σταθεροποιημένης τάσεως, και να συνδεθεί απευθείας είτε με την κάθοδο μιας κεραίας αυτοκινήτου, είτε με την κάθοδο μιας κεραίας βάσεως. Τέλος όλα τα φορητά ραδιοτηλέφωνα C.B. αυτού του είδους δέχονται εξωτερικό μικρομεγάφωνο το οποίο του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη ευκολία σαν ραδιοτηλέφωνο κινητό ή βάσεως.


Το μικρομεγάφωνο επιτρέπει την άνετη χρήση του φορητού σαν ραδιοτηλέφωνο βάσεως ή κινητό

Ο θαυματουργός  adaptor-ας για τροφοδοσία και κεραία.

Η εγκατάσταση του φορητού σαν σταθμός βάσεως πραγματοποιείται με την αφαίρεση της μπαταριοθήκης και την αντικατάστασή της από τον προσαρμογέα τάσης – κεραίας.


Τροφοδοτικό 13.8 Volt DC, με έξοδο ηλεκτρικού αναπτήρα, κατάλληλη για τη σύνδεση του προσαρμογέα.

Μέσω αυτού του προσαρμογέα, το φορητό ραδιοτηλέφωνο τροφοδοτείται με 13.8 Volt από ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, το οποίο είναι εφοδιασμένο με έξοδο τάσης για ηλεκτρικό αναπτήρα. Συγχρόνως ο προσαρμογέας μέσω κατάλληλης ομοαξονικής καθόδου 50 ΩΜ επιτρέπει τη σύνδεση του φορητού απευθείας με την κάθοδο της κεραίας βάσεως.

Η ελάχιστη συγκρότηση του ραδιοτηλεφώνου βάσεως με φορητό C.B. περιλαμβάνει:

  1. Τροφοδοτικό 13.8 Volt με έξοδο τάσης για ηλεκτρικό αναπτήρα.
  1. Το ίδιο το φορητό ραδιοτηλέφωνο C.B.
  1. Έναν προσαρμογέα τάσεως / κεραίας.
  1. Ένα μικρομεγάφωνο

Με βάση αυτήν την ελάχιστη συγκρότηση έχετε ένα πλήρως λειτουργικό ραδιοτηλέφωνο βάσεως C.B. Η σύνθεση αυτή μπορεί να εμπλουτισθεί με όλα τα περιφερειακά τα οποία συνδέονται με ένα «κανονικό» ραδιοτηλέφωνο βάσεως.

Δηλαδή: Γέφυρα στασίμων κυμάτων – βαττόμετρο, antenna tunerantenna matcher, φίλτρο TVI κλπ, εκτός από τους προενισχυτές λήψεως  των οποίων το κέρδος δεν ρυθμίζεται, και αυτό γιατί ενδέχεται η υπερβολική ενίσχυση του σήματος από τον προενισχυτή να υπερφορτώσει το δέκτη του φορητού. Επομένως μόνο προενισχυτής με ρυθμιζόμενη ενίσχυση μπορεί να συνδεθεί στο φορητό.

Σημαντική ενημέρωση – παρατήρηση:


Η ανταλλαξιμότητα του ρόλου των ραδιοτηλεφώνων C.B.  μπορούν να γίνουν σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κόσμο, όχι στην Ελλάδα, γιατί με βάση το άρθρο 6, παράγραφος 11, όποιος άνθρωπος του Θεού τολμήσει να εγκαταστήσει ένα φορητό, C.B. στο αυτοκίνητό του για παράδειγμα, ή ένα κινητό C.B στο σπίτι, τότε αλλοίμονο του. Θα διωχθεί  ποινικά, θα χάσει την άδεια χρήσης ραδιοτηλεφώνου C.B, και θα χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει νέα άδεια για δύο χρόνια. Θεέ μου, που ζούμε!! Αμ το χειρότερο; Έπαθε βλάβη το ραδιοτηλέφωνο σου και σου δανείζει ένας φίλος σου C.B.-er ένα δικό του για να εξυπηρετηθείς, χάθηκες εγκληματία, θα διωχθείς ποινικά, και θα χάσεις την άδεια σου για δύο χρόνια! ακούς εκεί να κυκλοφορείς με δανεικό C.B. έγκλημα!

Δυστυχώς αυτή η μεσαιωνική αντίληψη έχει ζωή 23 ετών, είναι ξένη με τη σύγχρονη πραγματικότητα, εντελώς αναχρονιστική και παράλογη. Αυτό το Π.Δ. θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, γραμμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν και τη διεθνή πραγματικότητα, αλλά και τις δυνατότητες και την τεχνολογία των σύγχρονων ραδιοτηλεφώνων C.B. Στα 35 χρόνια οι πάντες συνταξιοδοτούνται, αυτό το ΠΔ, δεν είναι καιρός να συνταξιοδοτηθεί και να φύγει από τις ζωές μας;

Μέχρι να γίνει αυτό, η ανταλλαξιμότητα του ρόλου των ραδιοτηλεφώνων που περιέγραψα στις πιο πάνω γραμμές έχει το νόημα της τεχνικής γνώσης και των δυνατοτήτων που έχουν τα σύγχρονα C.B. και δεν επιτρέπεται να γίνει στην πράξη, παρά μόνο αν και όταν αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Τελειώνοντας.

Τα ραδιοτηλέφωνα βάσεως λειτουργούν σαν σύνδεσμοι των κινητών – φορητών ραδιοτηλεφώνων C.B. με τον «σταθερό» κόσμο.


Η υπηρεσία C.B. radio βασίζεται κυρίως στη λειτουργία των ραδιοτηλεφώνων βάσεως τα οποία λειτουργούν σαν σύνδεσμοι των κινητών – φορητών ραδιοτηλεφώνων C.B. με τον σταθερό κόσμο.

Με το υπάρχον ΠΔ 156/10-4-1990 δεν αδειοδοτούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες, αλλά μόνο:

1. Ενώσεις Προσώπων, δηλαδή Σύλλογοι.

2. Άτομα που κατοικούν σε απομονωμένες αγροτικές κατοικίες, σε
    απομονωμένες κατοικίες σε νησιά, ορεινές περιοχές, και σε Μονές όταν βεβαιώσει ο ΟΤΕ ή η Τοπική αυτοδιοίκηση, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία τους είναι δύσκολη ή αδύνατη.

3. Σύλλογοι που προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης σε   
    Ανθρώπους ή Ζώα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

4. Οι ομάδες ατόμων οι οποίοι ασχολούνται  προσωρινά με  κοινωφελές έργο ή   εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, και αδειοδοτούνται για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες

Στην αγορά υπάρχουν συσκευές C.B. ειδικά σχεδιασμένες και κατασκευασμένες για να λειτουργήσουν σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως. Σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως μπορούν να εργαστούν όλα τα κινητά ραδιοτηλέφωνα C.B, και τα «πολυμορφικά» φορητά.

Τα ραδιοτηλέφωνα βάσεως χρησιμοποιούν κυρίως πανκατευθυντικές κεραίες και σε ειδικές περιπτώσεις κατευθυνόμενες. Στην Ελλάδα κατευθυνόμενες κεραίες μπορούν να εγκαταστήσουν μόνο οι Σύλλογοι C.B. μετά από ειδική άδεια!!!!!!!

Η συνήθης εμβέλεια ενός ραδιοτηλεφώνου βάσεως είναι 40 Km αυξομειούμενη από το ανάγλυφο της περιοχής, το θόρυβο του καναλιού, το είδος της διαμόρφωσης, και τη λήψη σημάτων από τροποσφαιρική και ιονοσφαιρική διάδοση.

Με τη χρήση διαφόρων παρελκομένων είναι δυνατόν να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών που μας δίνουν τα ραδιοτηλέφωνα βάσης.

Η υπηρεσία C.B. με το υπάρχον πεπαλαιωμένο  νομικό πλαίσιο είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες επικοινωνιακές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Ειδικά αυτές που βασίζονται στη χρησιμοποίηση των ραδιοτηλεφώνων βάσεως.

Μετά από 23 χρόνια έχει έρθει η στιγμή να αντικατασταθεί το ΠΔ 156/10-4-1990 με ένα νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Ένα νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο η υπηρεσία C.B. δεν θα αντιμετωπίζεται σαν ειδικό ραδιοδίκτυο,  αλλά αυτό που είναι διεθνώς. Μια ελεύθερη για τους πολίτες περιοχή ερασιτεχνικής επικοινωνίας. Μια περιοχή συχνοτήτων όπου ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει χωρίς περιορισμούς το είδος του ραδιοτηλεφώνου, της διαμόρφωσης, και της κεραίας που θα χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Οι ραδιοερασιτέχνες με την απόφαση Αριθμ. 38200/1136 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1969/2-9-2011 ήδη ζουν τις καλύτερες ημέρες μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και ημίμετρων. Ας ευχηθούμε ότι ήρθε και η ώρα των Ελλήνων C.B-ers μετά από 23 χρόνια προσμονής, να ζήσουν και αυτοί τις δικές τους καλύτερες μέρες.

                                                                  de C.B. AC488
                                                              Μάκης Μανωλάτος